"Миналата седмица беше изключително недисциплинирана за социално дистанциране и сега берем плодовете от това.

Дотам стигнахме, че да излязат медиците, които преживяха толкова много неща, да ръкопляскат на нас, които се разхождаме и се лигавим по улиците. Това е перверзно."

Думите са на началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски, който бе гост в предаването "Лице в лице" по бТВ. А поводът за тях: рекордният брой на новооткрити случаи на инфектирани с COVID-19 за денонощието и отказът на голяма част от обществото да си наложи самодисциплина и да спазва наложените от щаба мерки, докато лекарите изнемогват в грижата си за болните.

Мутафчийски посочи вече 800 случая на коронавирус у нас, като уточни, че все още не са обработени 140 проби само във ВМА. Чакат се проби и от други лаборатории.

За скока на инфектираните той обвини хората, които заради хубавото време от миналата седмица насам са навън и не се съобразяват с "карантината". По думите му математическите прогнози за повишаване на броя заразени около Великден са се сбъднали.

Въпреки предупрежденията и КПП-тата входовете и изходите на областните градове, и днес стотици българи тръгнаха на път за празничните дни. Като по този повод Мутафчийски предупреди, че "излизането на толкова много хора би дало възможност да се разнесе заразата по краищата на България, където все още я няма". И заяви, че в следствие се очаква още по-голям брой инфектирани след празника.

Мутафчийски заяви и че се получават все повече сигнали за магазини, които не въвеждат ред за физическа дистанция между клиентите и ги заплаши с препоръка за затваряне. Не се спазвала и забраната хора под 60-годишна възраст да не могат да пазаруват в сутрешните часове.

Началникът на щаба отново обясни, че поголовно тестване на населението няма как да има. Ще се прави такова по целеви групи. Обратното било лишено от смисъл и щяло да коства много пари на държавата. Той даде пример с тестваните 1000 полицаи, считани за служители "на първа линия" на заразата. Положителни бяха едва седем от пробите. По думите му сходна е ситуацията и при медицинските лица. А изводът: "нашата популация все още е девствена при срещата си с коронавируса".

 

Обяви още, че ако доскоро са били хващани двама на 11 заразени, в последно време се установяват двама на 7, "което е много по-добре". Реално на този принцип имаме около 6000-7000 заразени, пресметна генералът.

По думите му страната все още има ресурс да проследява "веригата на заразата" - установен болен, неговите контактни лица и медиците - нещо, което държавите с голям брой инфектирани вече не могат да си позволят. Така например е била проследена COVID-19 в квартал "Факултета" в София, който от миналата нощ е под блокада. Установени са били инфектирани по протежението на една улица. 

"Все още нямаме случай на повторно заразяване. Има такива научни публикации, не вестникарски - за 386 човека", заяви още Мутафчийски по повод на липсата на научни доказателства дали COVID-19 повтаря или не.