Британският министър-председател Дейвид Камерън днес отказа страната му да направи редовната си вноска в бюджета на ЕС, посочвайки, че тя е силно надута, идва ненадейно и има съвсем кратък срок на плащане – 1 декември.

Камерън сподели с репортери, че вчера разбрал за размера на вноската – 2 милиарда евро. Европейската комисия я обяснява с нова методика на изчисляване на БВП, пропорционално на който се определя приносът на държавите-членки в бюджета му. Вноските се коригират всяка година взависимост от икономическия им растеж. 

Камерън неохотно призна, че финансовото му министерство е знаело от по-рано за огромната сметка, но не обясни ясно, защо той е разбрал толкова късно.

„Не съм против корекциите, но...това е напълно неприемливо“, заяви  Камерън. „Ние няма тутакси да извадим чековата си книжка и да напишем чек за 2 милиарда евро. Това няма да стане!“

„Тази организация трябва да  разбере, че ако се държи по този начин, нейните членове може да кажат: Това не може да продължава!“ отсече Камерън, удряйки с ръка по ораторската трибуна в залата за пресконференции.

Финансовите министри на ЕС ще разгледат въпроса на извънредна среща, съобщи Камерън, след като повдигнал въпроса на завършилата днес среща на върха на ЕС. Той каза, че намерил съюзници в лицето на колегите си от Италия Матео Ренци, от Холандия Марк Рюте, от Малта Джозеф Мускат и от Гърция Андонис Самарас.

Камерън довери, че на закритото заседание на лидерите Ренци нарекъл вноската „смъртоносно оръжие“. По-късно Ренци уточни пред италиански журналисти, че имал предвид не вноската а бюрократите в Брюксел.

Германската канцлерка Ангела Меркел посочи, че Камерън не е отказал страната му да направи вноската изобщо, а че е поискал проверка как се е стигнало до нея. „Сигурна съм, че може да се намери решение за този случай“, каза тя.

Гнева на Камерън вижте тук.