Вечни хитове от златните години на рока дойдоха на помощ в неравната битка срещу COVID-19. Те също са на линия - без значение първа, втора и т.н., важното е, че звучат в болниците "в знак на надежда и вдъхновение" при изписването на пациенти, излекувани от коронавируса. И не само.

Клуб Z вече ви информира как в клиники в Ню Йорк и Ню Джърси ехти докосващата Here Comes the Sun на "Бийтълс". Винаги щом някой лекуван напуска след две отрицателни проби. Също и песни като Eye of the tiger и Burning Heart на хитовата през 80-те години група "Сървайвър", познати от саутндтрака на боксовата сага "Роки".

Here Comes the Sun се носи и от отделенията, в които болните се възстановяват - след връщане от интензивното. Пациентите сами са я пожелали - като символ на новото начало и надеждата, че накрая всичко се оправя, казва Сюзан Грант, старша сестра в клиниката "Биймонт" пред "Детройт нюз".

В последните дни медиците в Съединените щати си припомниха за още една непреходна песен - Don't Stop Believing ("Не спирай да вярваш") на "Джърни", една от най-великите американски банди в мелодичния рок, обожавана през 80-те и 90-те години.

Музикалният сайт loudersound.com и в. "Детройт нюз" съобщават за практика все повече болници да пускат песента в най-радостните моменти - при изписването на пациенти. 

"Песента е знак за надежда, казва Вероника Хол, президент на клиниката "Хенри Форд" в някогашната Световна автомобилна столица пред "Детройт нюз". - Напомняне за пациентите никога да не се предават. И мотивационно "благодаря" на уморените, борещи се докрай наши екипи. Тези победи са щастливи моменти, често белязани с усмивки, наздравици... сълзи на облекчение сред медиците в интензивните отделения и въобще на всички, които си имат работа с COVID-19."

"Песента носи послание при всяко изписване на пациент, че ще дойде реда на следващия, на по-следващия и т.н.", добавя Хол, работила някога като медицинска сестра.

Стив Пери, бившият вокалист на "Джърни", който е написал текста и музиката заедно с китариста Нийл Шон и клавириста Джонатан Кейн (триото, направило "Джърни" велика група) сподели туит на предаването "Добро утро, Америка", в който се споменава за възраждането на Don't Stop Believing.

Пери поздрави медиците в Нюйоркската презвитерианска болница в "Куинс" и добави: "Заедно сме в тази битка и заедно ще я спечелим."

Към него се присъедини и Джонатан Кейн и напомни основния рефрен на една от емблемите на "Джърни": "Don’t Stop Believin’... Hold on to that feelin'".

"Не спирай да вярваш" е написана в далечната 1981 г., като част от албума Еscape. В ерата на CD-тата песента е преиздадена и пласира 7 милиона копия, според някои източници това е най-продаваният сингъл на такъв носител в САЩ за миналия век.

Обложката на сингъла. Стив Пери е вторият от дясно на ляво.

Причината е точно вдъхновяващото посление, което носи. И мелодията, разбира се. През годините хитът ставаше химн на отбори от всички видове спорт в Америка, а години наред звучеше преди мачовете на хокейния "Детройт ред уингс".

Вторият куплет започва със следното: "Просто едно градско момче, родено и израснало в Южен Детройт, хваща среднощния влак, отиващ нанякъде..."

Любопитно е, че няма понятие като "Южен Детройт", тъй като на юг от централната част на града е... Канада. Пери, който е от Калифорния, казва, че е сложил думичката south за благозвучие.

Самият Стив Пери преди няколко години беше сполетян от голяма лична трагедия. През 2012 г. от възобновил се рак почина приятелката му Кели Наш - двамата се срещат докато заболяването й е в ремисия 18 месеца по-рано.  

Вокалистът окончателно напусна "Джърни" през 1998 г. и дълги години беше далеч от музикалния бизнес, което караше феновете му да се питат какво се случва. Малко преди смъртта на Кели Наш той й обещава да се върне на сцената - Пери сподели това в интервюта от 2018 г. насам.

Така през есента на същата година той издаде соловият албум Traces, повечето песни в който са посветени на любимата му.