"Изолация" - със специалното участие на Джони Деп и Джеф Бек. Холивудският актьор и музикант и легендарният китарист, свирил с Ерик Клептън, Миг Джагър, Джими Пейдж, Дейвид Гилмор и много други, са записали заедно кавър на класиката от Джон Ленън - Isolation. И го пускат сега - в условията на кризата заради световната пандемия. Парчето се появи в официалния YouTube канал на Бек. 

Деп пък го анонсира с 8-минутно видео във фейсбук, придружено със специално обръщение към всички заради кризата. Той признава, че това е първият му опит с послания в света на социалните мрежи. Но ситуацията го изисква - досега просто не е имало причина. В края разказва, че песента всъщност е записана от него и от неговия "приятел и брат" Джеф Бек преди около година-година и половина. 

"Думите на Ленън са истинска поезия. Дълбочината на стиховете му ни се сториха много подходящи за случващото се в момента. Песента говори за изолацията, за страха и за екзистенциалните рискове пред света ни. Затова ви я представяме, като се надяваме да помогне в преминаването през този тежък период, в който живеем, или просто да помогне времето да минава, докато го прекарваме в социалната изолация заедно. Надявам се много, много скоро вие и любимите ви хода да сте в безопасност и заобиколени от съвършенство." 

"Сега е времето да отворим този диалог, защото заплахата от невидимия враг вече донесе неизчислими трагедии и огромни щети върху човешки животи, хората се заразяват, без помощ се разболяват, борят се, дъх, умират...

Много хора загубиха близките си или дохода си, или бизнеса си. Хора живеят на улицата без покрив, без дори възможност за социална изолация въобще... Трябва да се погрижим едни за други в тези мрачни времена, трябва да се погрижим за любимите си хора, за обществата си, за самите себе си, за света, за бъдещето. 

Да, сега усещането е, че и двете ни ръце са вързани зад гърба. И в известен смисъл те са. Но умовете ни не са затворени, сърцата ни не са оковани. Може да ни е грижа. А когато ни е грижа - ще успеем да си помагаме и накрая ще излезем победители. 

Грижата е точно там, докъдето може да стигне погледът ви. Тя е точно там, винаги. Само погледнете."

Това казва Деп в обръщението си, снимано на свещи и с надежда, докато "говори със себе си", посланието му да стигне до повече хора и с това да помогне времето, в което животът ни е различен, наистина да мине по-леко.

"Пазете се, бъдете добре и си останете вкъщи", призовава актьорът и заявява, че от това време трябва да се извлече максимумът - да бъдем близо до тези, които обичаме, да не се поддаваме на мрачни мисли, да продължим да сме любопитни.

Имаме отговорност към самите себе си да подходим към това време на изолация с нова стратегия, да го използваме да се научим на много неща, защото днешният ден никога не се връща, ако го пропилеем, казва Деп. И призовава да бъдем креативни и да създаваме неща, които ще са полезни и за нас самите днес, и за всички останали утре. Или просто да направим по-светъл днешния ден за някого. 

Джони Деп разказва как децата му, когато били малки, понякога идвали да му кажат: "Тате, скучно ми е." А той им отговарял винаги едно и също:

"Скутата е забранена, нямаш право да ти е скучно. Винаги има какво да се прави. Винаги! Чети, скицирай, рисувай, снимай, направи филм на телефона си, посвири на инструмент, ако не можеш - научи се. Ако пък нямаш музикален инструмент - направи си! Пълно е с предмети в къщата, които могат да произведат звук, напиши своя песен, е, побърквайки съседите, разбира се... Слушай нова музика. Слушай стара музика... "

И накрая:

"Бъди ангажиран в ума си. И ще преминем през това."

Както е известно, Деп освен актьор е и музикант - участва в супергрупата Hollywood Vampires заедно с Алис Купър и Джо Пери – китаристът на "Аеросмит". Бандата се появи през 2015-а, има два издадени албума, а по план тази есен България е една от спирките на турнето в Европа. Ако... коронавирусът не реши друго, разбира се.