„Работим всеки ден, ние не сме на първа линия. Най-големият ни проблем се оказа кадровият недостиг.”

Това заяви председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров в интервю за Нова тв.

Комисията заседава  чрез видеоконферентна връзка, буди безпокойство само как ще действа оперативната служба, заяви още доскорошният главен прокрор.

На въпрос - какви са причините, че само за февруари и март са отчетени, съответно 7 и 12 млн. отнети лв. (на фона на 9 млн. за цялата минала година), Цацаров скромно отговори: "Бих казал - повече работа".

„В края на годината бяха незаети 100 щатни бройки. Когато в комисията работят минимално хора и те са на ръба, това е проблем. Правим необходимото”, каза още Цацаров.

По думите му - възлаганите от прокуратурата проверки, а и "това, което работим ние", представляват "един постоянен поток, който не спира, просто защото престъпленията не спират". 

Той подчерта, че "резултатите от тази работа (отнеманията) са функция от работата на прокуратурата". Междуведомствен съвет решава по-нататъшната съдба на отнетото имущество, каза още той.

Цацаров бе попитан за решението на Съда на ЕС, който позволи гражданската конфискация да се движи независимо от евентуалното наказателно дело срещу някого.

"Дела отлежават - всъщност те са спрени в съответствие с изискванията на закона... Спрените на това основание (докато се чакаше решението на Съда в Люксембург) дела са общо 9."

... Но не пропусна и да подчертае кой "бави" работата:

"Но забележете - има и нещо друго: през 2018 г. е образувано тълкувателно дело във ВКС. То касае естеството на сроковете, които са в хода на нашето производство. Естеството -  от правна гледна точка - на сроковете за проверка.

На това основание - все още се чака произнасяне на ВКС - в страната са спрени 150 дела, по които Комисията е ищец."

В плановете на Цацаров  влизат още - нова интернет страница, онлайн система за подаване на сигнали, мини кол-център вътре в самата комисия, както и "много други неща, които не могат да бъдат показани в момента пред обществото, но ще дадат своя резултат".

Той напомни, че това не може да стане по телефон, защото анонимни сигнали не се разглеждат.

Най-интензивните производства за конфликт на интереси пък били не толкова в централната власт, колкото в общинските администрации.

"Например - общински съветник, председател или член на УС на спортен клуб. Той е автор на предложение или участва в гласуването на решение на ОС, в което се отпуска директна парична субсидия на този клуб."

Общият брой задължени лица, които подават декларации, т.е. - водят се заемащи висши ръководни длъжности в страната, е 9799. 

"И ако ме попитате колко декларации са подадени до момента - 626! Призовавам задължените лица да подават декларации по електронен път,  ако имат електронен подпис.

Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение." 

Цацаров каза, че се разсъждава в посока - промяна на закона и намаляване на броя на задължените лица.

На финала бившият председател на Окръжен съд-Пловдив и доскорошен главен прокурор взе отошение и по следния въпрос:

"Господ ще ни чуе и от вкъщи. Великден е в душите."