ЯНА ВАСИЛЕВА

По-добре е този „вносен” празник да не се празнува, нека Министерството на културата излезе със съответната препоръка, а тези, които се съобразят с нея – да получат премии.

Забележителното с радикализма си предложение е издигнато къде? Ще познаете, уважаеми читатели, ако назовете руската столица – крепост на морала и високите чувства, където и загрижеността за опазването им е висока. А автор на идеята е членът на Обществената палата на Руската федерация Георгий Фьодоров, отправил препоръките си в писмо до министъра на културата.

Георгий Фьодоров

Та – нека те да се разпоредят заведенията да се въздържат от празнуването на Хелоуин, а и да разгледат възможността за поощрения на съобразилите се с разпоредбата, пише радетелят за висок морал. Но не е само това – той призовава да се даде идеологическа оценка на Хелоуин и да се започне контрапропаганда, понеже „този празник не носи нищо хубаво, освен в комерсиален план”Нещо повече – във връзка с напрегнатите отношения със САЩ трябвало да се има предвид и идеологическата сигурност.

„Имаме си празници, които поне не противоречат на религиозната етика и на общочовешкия морал”, констатира Георгий Фьодоров, от чиято богата биография става ясно, че е и политолог, и специалист по ПР, и експерт по изборно законодателство, да не говорим за „социалната поддръжка на гражданите и качеството на живота”, за което отговаря в Обществената палата на Руската федерация.

Този път на Хелоуин в Русия му се размина.

Тиквите все пак успяха да избегнат санкциите – руското Министерство на културата се отказа да забранява Хелоуин, защото той се отбелязвал обичайно в заведения, а те не влизат в компетенциите на ведомството. Но Фьодоров и така е доволен – от вдигнатия шум и избухналата дискусия, както съобщава в блога си. А и посочва, че написал писмото на базата на постъпилите множество пълни с възмущение жалби, че покрай Хелоуин току се натъкваш по улиците на пияни младежи, маскирани като трупове и чудовища, а това плаши порядъчните граждани. И още от жалбите – в заведенията покрай празника се стигало до изблици на долни чувства, прерастващи в оргии.

В дебата за и против Хелоуин естествено се намесват и експерти – като културоложката Наталия Макеева, според която в случая ставало дума за „цивилизационно противопоставяне”. Тя отива дори по-далеч от Фьодоров, заявявайки, че „на младежта трябва всячески да се попречи да залита към вносни традиции като Хелоуин – акцентът трябва да се постави върху собствените религиозни празници”. Естрадната певица Лолита Милявская пък казва, че има много други неща, които ще е по-полезно да се забранят, отколкото точно Хелоуин.

„Законодателите ни често обръщат внимание на неща, които не представляват реален проблем”, отбелязва певицата.

Ако мислите, че това е тиквен фенер, бъркате. Това е светотатство срещу праославието!

„Подкрепям с две ръце! Да не ни насаждат западни „ценности”! В православието няма подобно светотатство – тържество на дяволи и изроди! За тях място на руска земя няма!”, категоричен е в коментара си един от поддръжниците на забраната.

(Каквато, впрочем, през 2013 е била наложена във всички училища на Омска област, а година по-рано е била въведена в Краснодар.) Все пак има и мнения, които квалифицират кандидат-забранителите като „комплексирани консерватори” , искащи да надминат по святост Папата.

А защо да не обявим Хелоуин за Ден на борбата с корупцията, предлага на свой ред сенаторът Константин Добринин, правейки съвсем уместни паралели с гоненето на нечисти сили от различен харакктер. Добринин е от „добрите” в горната камара на руската Дума, излезли и те с обръщение към министъра на културата – да не забранява Хелоуин. Мнението на сенатора е, че Хелоуин „не носи никаква политико-идеологическа обремененост, а е свързан съдържателно с гоненето на нечистите сили, което е много актуално за съвременна Русия, особено в областта на корупцията”. Добринин дори се тревожи, че отмяната на Хелоуин може да се превърне в „стъпка към задълбочаването на обществената депресия”, а по отношение на предложенията за забраната казва, че не предизвикват нищо друго освен недоумение.