Пирати са нападнали португалски кораб контейнеровоз, на който има и български моряци и държат част от екипажа като заложници край бреговете на Западна Африка, съобщи пред Клуб Z международната консултантска агенция по международно корабоплаване Dryad Global.

Не се знаеше дали има жертви и пострадали при нападението.

Българското външно министерство нямаше веднага информация за инцидента, който продължава да се развива в Гвинейския залив срещу пристанището Котону Анкъридж в Бенин. От картата, която агенцията е приложила в туитър, обаче се вижда, че заложническата драма се разиграва в териториалните води на съседна Нигерия. 

 

Вчера скутер се е приближил до кораба и от него неустановен брой нападатели са се качили на борда, каза пред Клуб Z дежурен служител в агенцията. 

Скоро след това патрулен катер се е приближил до мястото и скутерът на пиратите е отплавал, но част от тях са останали на борда и преговарят за освобождаване на заложниците. Те са осем души. Други 11 членове на екипажа са се заключили в каютите, каза служителят.

"В момента не можем да кажем колко български заложници има. Разбираме, че има 11 членове на екипажа в цитаделата (частта на кораба, предназначена за екипажа и управлението - б.р.)  и че осмина са задържани на борда на съда", каза служителят.

"Нямаме подробности за пострадали или за насилие засега", добави той.

 

Екипажът на кораба "Томи Ричър" (TOMMI RITSCHER) се състои от българи, руснаци, украинци и филипинци, се казва в съобщението. То не уточнява колко души са българите.

Екипажът е поискал съдействие от нигерийските власти и те са изпратили патрулен катер със специално подразделение, който е пристигнал на място вчера в 20 часа и 30 минути местно време. 

Операцията се извършва под командването на властите на Бенин, като Нигерия осигурява подкрепа със свои специални сили, каза служителят.

"Във връзка с медийни публикации относно български моряци на борда на контейнеровоз, който е бил атакуван от пирати в района на Котону, Бенин, ви информираме, че най-близко разположеното българско посолство - в Абуджа, Нигерия, не е получавало информация за такъв инцидент с български граждани", казаха от външното ни министерство за Клуб Z. "Временно управляващият консул Георги Йовчевски получи указания да провери информацията и след получаването на отговори от властите в Бенин веднага ще ви информираме."