Цената на американския суров петрол строши тази вечер четири исторически рекорда, преминавайки бариерата от $0 долара за барел поради слабите перспективи за търсене и запълнените хранилища, предадоха световните агенции. Накратко - сортът WTI от Тексас вече има отрицателна цена. За първи път в историята се намираме в ситуация, в която производителите плащат на купувачите, само и само да се "отърват" от продукта си. 

За по-малко от час преди това фючърсите за този вид нефт, доставка през май т.г., се сринаха пробиха последователно четири исторически дъна - от $8 за барел, $5 за барел, $2 за барел и $0 за барел, предадоха ТАСС и РБК на международната стокова борса в Лондон. Генерално - 20 април бележи дневен спад с над 250% за въпросния сорт.

С невиждан в историята спад на петрола с майска доставка, котиран в Ню Йорк - минус 37,63 долара за барел - завърши борсовата сесия, предаде Франс прес.

В Лондон цената на сортовете WTI за доставка през юни падна с 9,9% до 22,6 долара за барел. Суровият продукт Brent падна с 5,3% до 26,58 долара за барел, предаде ТАСС.

Американските цени на петрола падат днес поради опасения от по-нататъшно намаляване на търсенето и ранното зареждане на съоръженията за съхранение. Това е най-големият еднодневен спад в историята на търговията с фючърси. Според анализаторите продажбата на пазара на суровината е била засилена с изтичането на срока за сключване на следващия нефтен фючърсен договор. За доставката през май той изтича на 21 април.

Тези фючърси се търгуват на  т.нар. стоковата фючърсна борса (NYMEX). На практика - цената на барел за следващата доставка е най-важната референтна цена на пазара. Обичайно, както се получава и в момента, петролът с доставка след няколко месеца е доста по-скъп от този за в най-близкото бъдеще. 

Резервите на най-големия американски нефтен терминал в Кушинг, Оклахома, нараснаха с 5,7 милиона барела миналата седмица до 55 милиона барела, отбелязва РБК. Максималният обем за съхранение на петрол е около 76 милиона барела, а при сегашния темп на попълване до средата на май той може да бъде пълен докрай, предаде Ройтерс. Само за последните няколко седмици в складовете са попълнение нови 16 милиона барела. 

Освен това - стоковият петролен пазар има специфики за инвеститорите. Така например - един купувач може реално да не иска да получи физически изтъргуваното количество, а на практика играе единствено с разликите по фючърсните сделки. В такава ситуация - ако някой от тях има договор за май - го продава с такъв за доставка за юни. 

Тези, които са купили доставката за май от "спекулативния" инвеститор, ще очакват своя петрол именно в Кушинг. Там обаче място на практика няма да има. 

Спадът по фючърсите на американския петрол повлича и световния бенчмарк Брент, но там падането все още е контролируемо и е в размер на няколко процента надолу. При отварянето на фондовите пазари, основните индекси в САЩ бележат леки спадове, но все още няма драматични графи светещи в червено. 

Тази каскада от сделки води до логичния извод - никой в момента не иска да купи доставка за май. Инвеститорите, които не търсят самият петрол, но все пак са играли на борсата сега са принудени да продават с огромни отстъпки. Така се създава перфектната буря, която наблюдаваме тази вечер. 

Политическите последствия 

Днешните събития са огромен удар по президента Доналд Тръмп, който направи всичко възможно да защити нефтения сектор в ценовата война с Русия и Саудитска Арабия. Той обеща огромна финансова подкрепа на затъналия в дългове сектор, но днешният ден показва, че действията му закъсняха. 

Шистовият сектор превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света през последното десетилетие и даде в ръцете на американските президенти инструмент за натиск във външната политика. Тръмп го нарича "американско енергийно господство". Господство, което в момента е подложено на огромно изпитание.