Европейската комисия е изпратила на 1 април писма до правителствата на България, Кипър и Малта заради схемите с т.нар. златни паспорти.

Това заяви днес говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Стъпката е част от ангажимента на Брюксел да наблюдава програмите, по които определени страни членки на ЕС дават гражданство срещу инвестиции, както и за продължаване на диалога с тези държави. Виганд обаче отказа да съобщи подробности за съдържанието на писмата.

Той обаче припомни позицията на Еврокомисията – при даване на паспорти да бъде спазвано европейското законодателство. От Брюксел обръщат особено внимание на въпросите, свързани със сигурността при тези процедури.

[[nid:96107]]

В началото на 2019 г. ЕК разпространи доклад за опасностите от схемите за „златните паспорти“, практикувани в България, Малта и Кипър.

От документа стана ясно, че инвеститорите, кандидатстващи за българско гражданство или право на постоянно пребиваване у нас, могат на практика да прекарат в страната ни само ден, преди да получат документите, които им дават права на европейци. Те дори не са задължени да знаят български език.