Великобритания започва тестове на ваксина срещу COVID-19 върху хора от четвъртък. Това сподели по време на пресконференция здравният министър Мат Ханкок, предават "Индипендънт" и Би Би Си. 

"Мога да обявя, че ваксината от проекта на "Оксфорд" ще бъде тествана върху хора от този четвъртък нататък", съобщи Ханкок. "При спокойни времена достигането на тази фаза би отнело години", допълни той. "Разработването на ваксина е въпрос на проба и грешка, и отново проба. Това е начинът, по който се разработват ваксините".

Професор Андрю Полард, който е член на екипа от специалисти, разработили ваксината, обяви, че ако тестове са успешни, милиони дози ще бъдат готови още през есента на 2020 г.

"При добър попътен вятър и ако всичко върви по план в целия този комплексен технически процес и разполагате с всички необходими апаратури, може да разполагате с милиони дози до есента на тази година".

Той обаче подчерта, че за да се достигне "наистина голям мащаб" на разпространение на ваксината, вероятно ще трябва да изчакаме до следващата година.

"Ако тестовете са успешни, има огромни технологически пречки ваксините да нараснат до милиони, десетки милиони или дори милиарди, които ще бъдат необходими на света", обясни Полард. "Капацитетът да се постигне подобно нещо повсеместно е доста ограничен".

Полард сподели, че голяма помощ на учените е оказала свършената работа в борбата срещу други коронавируси от близкото минало - Тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS).

"Когато новият вирус се появи, в "Оксфорд" вече се работеше срещу MERS и се тестваше ваксина върху хора", изтъкна той. 

Ханкок заяви, че Великобритания заема водеща роля в света в борбата срещу COVID-19 и добави, че правителството ще отдели 20 милиона паунда за екипа от "Оксфорд" и 22.5 милиона паунда за изследователи от Имперския колеж на Лондон.

"Всеки ден науката става по-силна, ние събираме повече информация, ние разбираме повече за това как да победим това заболяване", посочи той и подчерта, че все още има много време преди да се разработи ваксина. "Междувременно ни остава да вършим следното - да си стоим у дома, да защитаваме Националната здравна слуба и да спасяваме животи".