В заседание по скайп - без обвиняемия, Софийският градски съд ще се произнесе днес като първа инстанция дали да остане задържан под стража Кристиан Николов. Той уби в катастрофа в неделя Милен Цветков, като според показаното на камерите въобще не е спрял.

Според разпространена информация предварителните полеви тестове са реагирали положително на амфетамин и канабис - още не е известно какво ще покажат кръвните, които всъщност имат доказателствена стойност.

След привеждането му от 4-то РПУ в ареста днес изтичат 72-та часа, в които прокуратурата има право да задържи младежа.

Проформа мярката се води, че ще се гледа при открити врата, тъй като няма причини да е засекретена, но столичната Съдебна палата е затворена в резултат на решенията на ВСС за мерките срещу вируса (освен за дежурните състави и съдебни служители). Така в съда ще бъдат допуснати само страните - не и медии. А арестантът ще е по видеовръзка.

Деянието на Кристиан е подсъдно, а Градският съд го квалифицира като тежко. Главният прокурор Иван Гешев пък взе под надзора на ВКП разследването.

Прокуратурата междувременно привлече като обвиняема и майка му, като ще трябва да доказва в обвинението си, че тя съзнателно е дала ключовете от аудито на сина си, знаейки, че е дрогиран или пиян. Тя е на свобода под парична гаранция от 100 000 лв.

Прокуратурата ще опита да обвини още и момче и момиче, присъствали в колата, по члена от НК за "затаяване на истината". Засега се съобщава, че материалите срещу тях двамата са отделени в друго дело, като предстои да бъдат изпратени по компетентност в Районната прокуратура (тъй като това престъпление не е тежко) и ще има привличането на двамата към наказателна отговорност.