В БСП опростяват нещата. Проблемът не е в някакви "фараони", той не може да бъде предизвикан от някакви кресливи младоци, пък били те и милионери, проблемът е доста по-сложен... Това каза Румен Овчаров, член на НС на БСП в предаването "Тази събота" по бТВ, визирайки размяната на реплики между Кирил Добрев и Димитър Дъбов, кръстосали шпаги преди дни.

Ако ние си мислим, че проблем на БСП е само да заменим едни послушни хора или една послушна клиентела, която досега е стояла от лявата и от дясната страна на Сергей Станишев, и се е съгласявала с всичко, което той е правил - с една друга, малко по-шумна и малко по-млада клиентела, която ще слугува на практика на същите кукловоди, господари, ние на практика не правим нищо. Затова аз не гледам сериозно на тези престрелки, разправии. Това не са истинските дискусии, които трябва да бъдат проведени в БСП, отсече Овчаров.

Той заяви, че е наясно с бизнеса на Кадиев в енергетиката и на Кирил Добрев с петрола и ВЕЦ-овете, не знае какви са им печалбите, и не го намира за осъдително, стига да е по закон. Вече не смятал, че БСП е в поза "партер" пред една икономическа групировка, както я бил поставил Станишев, но нямало достатъчно гаранции, че това няма пак да се случи след известно време. Овчаров изрази надежда, че Михаил Миков има друг подход към промяната и може да промени партията, макар и с различен подход - не с прескачане на пропастта, а с малки крачки, постепенно. 

Бойко Борисов е израснал, може би чисто инстинктивно, усетил е, че досегашният образ на силов играч, който си създаваше, на юнака, на бабаита, вече не му върши работа, че има нужда от нов образ -  на консолидиращия, обединителя, олицетворяващия интересите на всички българи, който от самосебе си след една година ще изберем за президент, иронизира Овчаров. Според него нямало сериозен натиск от Брюксел за коалиция ГЕРБ-БСП.

Наблюдаваме фалит в банковата система, ще наблюдаваме скоро и фалит в енергетиката, прогнозира социалистът. Той призова всеки, който изказва някакво мнение за КТБ, преди това да декларира има ли някакви отношения - свои или на близки хора -с въпросната банка. Овчаров поддържал идеята на ДПС за осветляване на политици и публични фигури, които имат връзка с КТБ, но отсече: "Малко ми идва много точно хората, които до голяма степен забъркаха казуса "КТБ" със създаването на КТБ, раздуването й до положението, в което се намира, които се ползваха от КТБ до голяма степен, кредитирайки част от своите придобивки, които в определен момент стартираха анти-КТБ процедурата чрез медийната си империя... Точно те сега, в момента, отново пък да спасяват КТБ - това вече е малко перверзно."