Големи райони от Южна България останаха днес под вода заради дъждовете, снега и преливането на реки.

Край Бургас изчезна овчар.

Половината град Хасково е залят заради излизането на река Хасковска от коритото, съобщи Би Ти Ви.

Улиците в части от Карлово, Сопот, Клисура и подбалканските села също са под вода. От снощи там няма и ток. 

Положението в Пловдив също е критично. Три подлеза в града под тепетата са под вода. Екипи работят по отводняване в град Садово.

В първомайското село Бяла река е наводнена къща, а хората са блокирани вътре. Там са изпратени спасители, които да изведат бедстващите.

Червен код е обявен в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска области заради проливни валежи от дъжд, сняг и бурен вятър, съобщават от НИМХ-БАН.

За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви днес бедствено положение. Мярката засяга кварталите „Меден рудник“, „Акациите и „Победа“, селата Извор и Маринка, вилна зона „Черниците“, както и рибарско селище „Ченгене скеле“. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол. Общината призовава да не се предприемат никакви пътувания. Съвсем наскоро - на 6 септември, две жени загинаха от проливни дъждове в парка Отманли близо до Бургас. Стихията нанесе тогава големи щети на "Ченгене скеле".

В София за известно време бе затруднено движението на градския транспорт между селата Бистрица и Железница.

Движението и в двете посоки по автомагистрала "Тракия" бе спряно тази сутрин заради почистване на пътните платна Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

По заповед на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб.  Гражданите могат да подават сигнали на тел. 02/960-10-262.

В прохода Шипка видимостта е почти нулева. Няколко коли го блокираха, тъй като са карали с летни гуми и  са закъсали в снега.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки коли да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание.