Започна раздаването на продуктите, предвидени за децата по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод", но по всичко личи - то няма да протече съвсем гладко. Става въпрос за плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, които със затварянето на учебните заведения нама как да бъдат дадени на децата за времето на извънредното положение. Така стигаме до момента, в който родителите са призовани да се явят лично в училището или градината, за да вземат полагаемите им се пакети. Самите родители обаче масово търсят варианти как да ги дарят и се самоорганизират за целта. В някои учебни заведения са притеснени и как ще складират невзетите продукти. От земеделското и образователните министерства пък заявяват, че отговорността по организацията е на директорите и те могат да съдействат само за преразпределянето на храните, що се отнася до малките населени места.

Целесъобразно

Децата и учениците могат да получат еднократно полагащите им се доставки за периода 13 март - 13 май 2020 г. В зависимост от учебното заведение на дете се падат грубо 2 килограма плод или зеленчук и 0,400 килограма сирене или кашкавал. Директорите създават организация, при която се спазва физическа дистанция при получаването на пакетите, а родителите са призовани да отидат да си ги получат с маска, ръкавици и лична химикалка.

"При разпределянето на продуктите между деца и ученици извън училища и детски градини следва да бъдат прилагани правилата в духа на действащата нормативна рамка, а именно: при невъзможност част от децата или учениците от целевата група да получат продуктите е целесъобразно да бъдат разпределени на останалите деца и ученици", гласи още инструкцията на просветното министерство.

От земеделското министерство пък обещават, че "ако директорите не могат да създадат нужната организация, семействата ще получат продуктите със съдействието на държавните горски предприятия". В отговор на въпрос на Клуб Z оттам уточниха, че такова съдействие ще се осъществява по отношение на малките населени места.

Въпроси

Около раздаването на храните изникнаха въпроси още преди седмица - в началото по отношение на това трябва ли в условия на пандемия да се създават допълнителни предпоставки за струпване на хора на едно място и излизане от домовете им. Представителите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса обаче не отговарят на тези журналистически питания и прехвърлят към МОН. Оттам пък посочиха в отговор на запитване, че има изготвени графици за получаване на пакетите и че директорите са взели всички противоепидемични мерки и на практика нямало разлика с едно всекидневно посещение на магазин за хранителни стоки.

Много родители вече дават заявка, че се отказват от предвидените за децата им продукти, като ги предоставят за семейства в нужда - в рамките на самото учебно заведение. 

Има обаче и питания как храните могат да бъдат дарени извън училището или градината. Тук ведомствата заявяват, че организацията е изцяло на директорите и родителите по никакъв начин не би трябвало да се самоорганизират - да вземат пакетите, да ги събират и превозват. По отношение на столицата ръководствата на учебните заведения и Регионалното управление на образованието били заявили, че нямат нужда от помощ от социалния патронаж например. 

"Родителите по никакъв начин не трябва да са ангажирани сами с доставката на храните извън пределите на учебното заведение", заявяват от МОН.

На въпрос към земеделското министерство не можеше ли пакетите да бъдат пренасочени, както и изобщо раздаването им отложено, оттам отвърнаха, че средствата по двете европейски програми са целеви и доставките трябва да бъдат извършени към децата. Организацията е изцяло на учебните заведения, които сключват съответните договори за доставките.

Недоволство

Недоволство има и сред някои директори. Така например бТВ съобщи тази сутрин за директор на училище във Враца, несъгласен с раздаването на продуктите. Румен Петров заяви, че половината от родителите са отказали да получат храната.

"Това е колосална дейност, за 40 часа беше организирано всичко, а за това се изисква колосален ресурс. Той бе намерен в лицето на директори, учители, медиатори и служители в училището, а това е безплатен труд, който вероятно ще увеличи постъпленията в тези фирми, които организират схемите", заяви директорът на ОУ "Васил Левски" във Враца.

"Няма и камери, в които да се съхраняват тези продукти. Два дни са в училището тези кашкавали" - допълва.

70% изпълнение

Бюджетът по схемата "Училищен плод" е над 13, 655 млн. лв., а по схемата "Училищно мляко" – над 15, 863 млн. лв. До момента и по двете схеми изпълнението е близо 70%. Това означава, че до края на учебната година остават да бъдат извършени оставащите 30% от одобрените доставки. 

До момента по двете европейски схеми са изплатени общо 9,2 млн. лв. От тях близо 7,7 млн. лв. са за реализирани доставки на пресни плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти в училищата. Останалите средства в размер на 1 514 422  лв. са за възстановяване на ДДС на одобрени фирми изпълнители, отчитат от Министерството на земеделието, храните и горите.

По схемата "Училищно мляко" са одобрени 3216 учебни заведения, включващи 420 187 деца и ученици. "Училищен плод" обхваща 3218 учебни заведения, в които учат 417 455 деца и ученици.