Шофьорите, осъдени след причиняване на катастрофа заради употреба на наркотици, които са в режим "пробация", да изпълняват общественополезен труд. При това специфичен - като санитари и хигиенисти в морги, шокови зали, реанимации и психиатрични отделения, както и в болнични заведения, които имат нужда от помощ в настоящия момент. Идеята е на депутати от ВМРО и е записана в мотивите към промени в Наказателния кодекс, с които се иска и завишаване на наказанията за употребили наркотици водачи. Поправките се предлагат заради причинената от именно такъв шофьор зверска катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков. 

Идеята за общественополезен труд в морги и болници фигурира в мотивите на ВМРО към законопроекта. Там пише още, че според статистиката осъдени ефективно шофьори след причинена катастрофа заради употреба на дрога често получават условна присъда, биват освобождавани предсрочно и тогава попадат в института на пробацията. Освен това, въпреки че през 2002 г. законодателството е предвиждало срещу тези лица да могат да се налагат всички видове пробационни мерки, през 2009 г. са отпаднали две от възможностите - в случая мерките удръжка от трудово възнаграждение и полагане на общественополезен труд. 

От ВМРО настояват това да се промени.

"Днес държавата има нужда от тази превенция и от този процес на превъзпитаване с оглед на зачестилите ПТП с жертви на пътя", пише още в мотивите. 

Припомня се още, че ако осъден не изпълнява наложените му пробационни мерки, може да се вземе решение той да изтърпи ефективно наказание.

От ВМРО искат още и по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици. Сега те са от 500 до 1500 лв. Предложението е да станат от 1500 до 3000 лв. При причиняване на катастрофа заради дрога пък минималното наказание за извършителя да е 5 г., а не 3 г., както е сега, е заложено още в законопроекта. 

От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов се надяват още когато делото срещу надрусания шофьор, убил Милен Цветков, стигне до съдебна фаза, възможностите за условна присъда да са сведени до минимум.