"В ситуацията, в която се намират в момента, хората търсят виновни. Ние търсим баланс."

Така министърът на туризма Николина Ангелкова отговори на поисканата ѝ преди ден оставка от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). В отворено писмо до медиите те заявиха, че искането е от името на бранша. Малко преди това такова искане отправиха и от други туристически обединения. Мотивът: липса на адекватни мерки за справяне с кризата, породена от COVID-19, "oтсъствие на компетенции по отношение бизнес моделите и процесите в бранша, непознаване на професионалната терминология, залегнала в нормативните актове, и подценяване на проблемите на българския туризъм".

"Разбирам ги хората в момента в това извънредно и непредвидено тежко обстоятелство за всички. Уверявам ви, че работим ежедневно. Ясно е, че няма как да се удовлетворят желанията на всички. Няма как да гледаме туризма като разделна част от българската икономика. Няма как да го изнесем и да кажем Министерство на туризма с бюджета си от 19 милиона да вземе мерки за хотелиери, ресторантьори, екскурзоводи и т.н. Аз съм сигурна, че хората в момента, в ситуацията в която се намират, търсят виновни. Ние търсим баланс", заяви Ангелкова днес в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Една от основните критики на голяма част от бранша (най-вече представляващите заведенията) е, че няма как да се възползват от мярката 60/40, когато нямат никакви обороти. И министърът бе попитана за това. На което, както и друг път отговори, че заетите в бизнеса можело да се възползват от правителствената мярка за теглене на кредит от 1500 лева при облекчени условия. Все пак допълни, че се в министерството се работело и за мерки сллед кризата, но не посочи какви. Иначе в момента министерството нямало официална информация за обявени фалити. Днес Ангелкова се коригира, след критики от бизнеса, че не 48 на сто от него е подал заявления за помощ по 60/40, а 48 на сто от всички подали такива заявления фирми.

Който търси кусури - намира

Ангелкова бе попитана и за туристическия портал, който бе осмян вчера от ИТ специалисти като такъв, който на практика струва 24 долара, за него са платени 5 милиона лева европейски пари, а нито работи адекватно, нито е адекватна информацията в него.

По повода Ангелкова посочи, че "ще бъде страхотно, ако може да се направи" за 24 долара. И описа цялата сага около направата му през 2011 година (три години преди създаването на министерството), последвалите процедурите по обновление, обжалването на търговете и пр. 

Сега от министерството са приложили "временно решение, за да имаме хубав сайт, макар не такъв какъвто ни се иска", визирайки последната процедура. Договорът е сключен в края на декември и е с шестмесечен срок на изпълнение. Изпълнителят трябвало да оправи старите материали, да има 4 езикови версии с нов превод.

"70 000 лева струва това. Това не е просто механично прехвърляне от един сайт в друг. Който иска да намери кусур, той ще го търси и ще го намери", заяви Ангелкова.

На въпрос ще изисква ли и България по примера на Гърция отрицателни тестове за коронавирус на границата, Ангелкова заяви, че би било добре да има общо европейско решение по този въпрос. Но се обмислял вариант, при който туристите да представят декларации, че са здрави.