Италианският певец Дзукеро пя в центъра на празния Рим за Деня на земята. На 22 април светът отбеляза за 50-и път началото на природозащитното движение.

Дзукеро излезе сам на площада до Колизеума, седна зад един роял и изпълни песента „Canta la Vita“ – версия на „Let Your Love Be Known“ на Боно. Интерпретацията е повлияна от социалната изолация и „животът по балконите“, наложен заради коронавирусната пандемия. По време на изпълнението бяха показани кадри, заснети с дрон, на обезлюдения площад, необичайно тих без обичайната навалица от туристи.

На 17 март, Деня на Свети Патрик, фронтменът на U2 посвети песента „Let Your Love Be Known“ на италианците, които и до днес остават сред най-засегнатите от заразата народи.

„Тази песен се роди в първата фаза на извънредното положение. Говорихме си с Боно, и двамата бяхме много развълнувани от драмата в Северна Италия – казва Дзукеро, който има дългогодишно приятелство с ирландския музикант. – Но това, което ни удиви, беше реакцията на хората, които излизаха и пееха на балконите си. Затова решихме да направим нещо, с което да подчертаем силата на музиката при преодоляването на трудностите. В такъв момент можем да използваме гласовете си, за да сме по-близо един до друг, можем да съпреживяваме мигове, макар и в различни краища на света. Музиката руши стени и скъсява разстояния.“

 

 

"Площад Славейков"