Противовирусният препарат ремдезивир, който бе разглеждан като възможно средство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, се провали при клиничните тествания, предаде ТАСС, като се позова на в. "Файненшъл таймс".

Изданието на свой ред се позовава на публикация, появила се за известно време на сайта на Световната здравна организация (СЗО). В статия на британското издание се казва, че при направените в Китай клинични тествания е станало ясно, че препаратът не подобрява състоянието на болните и не намалява броя на патогенните микроорганизми в кръвта им.

Според "Файненшъл таймс" в изследванията са взели участие 237 души, от които 158 доброволци са получили ремдезивир. Употребата на препарата при част от пациентите е довела и до страничен ефект, като при 18 от тях се е наложило подаването на медикамента да бъде прекратено.


"Файненшъл таймс" цитира изявление на Световната здравна организация, в което се казва, че информацията за направените тествания, която е в етап на експертна оценка, е била публикувана на сайта на СЗО погрешка.

"Черновата бе предоставена на СЗО от авторите на изследването, бе публикувана случайно на нашия сайт и бе изтрита веднага щом забелязахме грешката", заяви базираната в Женева организация.

Компанията, разработила ремдизивир - "Гилеад сайънсис", заяви, че клиничните изпитания са били направени при некоректни условия.

"Важно е да се отбележи, че поради предсрочното прекратяване на изследването заради малкия брой доброволци то не придоби достатъчен мащаб, за да направи възможно правенето на статистически значими изводи", изтъква компанията в изявление, цитирано в статията на "Файненшъл таймс".

БТА