Трима от задържаните вчера получават по 3 обвинения за нападението над журналиста Слави Ангелов на 17 март, каза днес на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

Те ще отговарят за престъпно сдружение (така ще се изправят пред спецсъда, а не пред градския, б.р.), за причиняване на телесни повреди на журналиста и за държане на високорискови наркотични вещества.

От думите на главния прокурор стана ясно, че са спортисти, но той не се бил интересувал от какъв спорт. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също отказа да свързва тримата задържани с определена агитка (данните, които се появиха вчера в публичното пространство, бяха за "Левски - София-запад". Но нейни представители са арестуваните и пуснати днес Любомир Делев, Павел Георгиев и Даниел Илиев. Обвинени сега са Георги и Никола Асенови и Бисер Митрев, за които няма данни да са свързани с футболната фракция, б.р.). Но Иванов все пак заключи:

"Всеки престъпник може да е фен, но не всеки фен е престъпник!"

Гешев после хареса мисълта му и я повтори на журналистите.

В момента на тримата се предявяват съответните обвинения, а според обвинител № 1 те са събрали необходимия обем доказателства "въпреки извънредното положение". Последното бе повторено на няколко пъти, но не стана ясно какво общо има към криминалните служби, които едва ли стоят на КПП-тата на София.

Иван Гешев благодари на МВР в лицето на главния секретар Ивайло Иванов и шефа на СДВР Георги Хаджиев.

Имало и ДНК доказателства.

Гешев подсказа на съда, че се "надяваме този обем доказателства да бъде оценен правилно от Специализирания наказателен съд". На тримата ще бъде поискана мярка задържане под стража през уикенда.

Те са били заподозрени още на 10-ия ден, похвали Гешев работата на МВР.

"Този случай е атака срещу българската държава - директно", повтори думите си отпреди главният прокурор.

Не така стоят обаче нещата с поръчителите

От думите - и неговите, и на главния секретар Ивайло Иванов, стана ясно, че "продължава да се работи по посока поръчителите и евентуални посредници"

Иванов дори каза, че "ние никога не спираме работа".

"Знаех си, че ще се справим – това вече е факт", каза още главният секретар.

Главният прокурор фактически обясни, че почти няма случаи поръчителят да иде при извършителя, да седнат на една маса, да даде капаро, а след изпълнението да се видят и да доплати. Напротив - често биячът може да не знае кой е поръчител и обратното. Това водело до фактическа и правна сложност, но не само у нас - и в Европа.

Но даде "жокер" - че поръчителите са лица, които "искат да дестабилизират държавата, обект са на наказателно преследване и в момента се укриват извън страната" (бел. ред - още от март в "24 часа" се появяват дописки по посока: "Ядоса ли Слави Ангелов футболни хулигани с публикации за войната между Васил Божков и братята Найденови? Ако се върви в посока "Левски-запад" обаче, известно е, че фракцията не подкрепи Божков, когато той потърси агитките за такава - малко преди да му бъдат повдигнати 11 обвинения, да замине за Обединените арабски емирства, а бизнесът му - национализиран.)

Освен това у единия задържан е открита книгата на Адолф Хитлер "Моята борба", "много чукове, палки, телескопични палки, белезници и какви ли още не - да ги наречем - оръдия на труда“.