Кметът на столичния район "Овча купел" Ангел Стефанов влезе в открит конфликт с кмета на града Йорданка Фандъкова, като дори я обвини в лъжа. Причина стана оттеглянето на проекта за рехабилитация на ул. "Народно хоро", а впоследствие и на този за ремонт на 100-годишната минерална баня. Недоволството си Стефанов, който е и бивш омбудсман на София, изрази в профила си във фейсбук и призова за протест на жителите на квартала пред "Московска" 33.

Както Клуб Z писа, с мотива пестене на пари заради COVID-19 кризата Фандъкова обяви, че се орязват финансово ремонти на квартални улици, както и на други обекти. Пари ще се пестят и от лятното зацветяване - в паркове и градини ще се садят само цветя. Вчера стана ясно и за кои ремонтни дейности жителите на града ще трябва да почакат, като за ул. "Народно хоро" Фандъкова заяви, че се спира - по предложение на районния кмет - за препроектиране.

"Защо лъжете, г-жо Фандъкова? Като кмет на района заявявам, че това не отговаря на истината. Никога и по никакъв начин нито аз, нито членове на администрацията ми сме искали от Столичната община проектът за рехабилитация на улица "Народно хоро" в "Овча купел" да бъде спиран. Напротив, с оглед на затруднената ситуация се съгласих да се извърши поетапно, но държах да започне възможно най-скоро", реагира Стефанов.

И кани Фандъкова лично да обясни на съгражданите ни причините, поради които рехабилитацията на улицата отпада от капиталовата програма на СО.

"Всички знаем, че "ремонт на ремонта" се превърна в принцип на работа в Столичната община. Затова поисках изграждането на ул. "Народно хоро" да се изпълни качествено - с непрекъснати тротоари от двете й страни и положено подземно окабеляване, както е във всеки европейски град, а не висящи във въздуха високоволтови проводници, както бе "проектирано" отпреди да встъпя в длъжност", продължава районният кмет.

И в заключение посочва, че ще подкрепи всяка законна форма на протест на хората в района.

В отделен пост Стефанов критикува и поредното отлагане на ремонта на банята, като го определя като "подигравка с жителите на квартала".

"Повече от пет години водихме битка за банята в квартала ни. Тази година доживяхме да видим, че Общинският съвет гласува да започне ремонтът й. Макар и малък, макар и само отвън. Важно беше, че се започва. До днес! Столичната община реши, че 700 хиляди лева са тези, които ще съборят бюджета на София! На фона на обществени поръчки за цветя, озеленяване и "ремонти на ремонтите"! На фона на бюджет от милиард и шестстотин милиона! А банята ни не може да чака! Тя е в терминален стадий! Тя е в извънредно положение повече от двадесет години! Догодина може и да я няма!!!", заявява той.

Прекрояването на бюджета на столицата предстои да бъде гласувано от общинския съвет.

От общината заявиха, че по отношение на улицата проектът трябва да претърпи ново проектиране именно каквото е било искането на районния кмет. А що се отнася до банята - ремонтът се отлага за 2021 г. Припомниха, че ще се свият разходи и за незапочнали още ремонти и в други райони на града, като тунела при НДК, ул. "Атанас Узунов" и мн. др.

Вчера пък Фандъкова обяви още, че ще предложи да се обсъди идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг - бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев" и връзките с Околовръстния път - Източна тангента, "Ломско шосе", бул. "Рожен".