Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел ще помогнат със стартирането на глобална инициатива, за да забързат производството на лекарства, тестове и ваксини срещу COVID-19 и да ги разпространят из целия свят. Това обяви говорителка на СЗО, цитирана от Ройтерс.

Миналата вечер организацията съобщи, че ще в петък ще оповести "знаменито сътрудничество", което ще ускори разработването на безоопасни и ефективни лекарства, тестове и ваксини, които да предотвратяват, диагностицират или лекуват новия коронавирус.

Говорителката на СЗО Фадела Чаиб сподели по време на брифинг, че Макрон и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен официално ще обявят инициативата на общо изявление, водено от генералния директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

Британският външнен министър Доминик Рааб и генералният секретар на ООН Антониу Гурериш също ще вземат участие, издадоха пред Ройтерс източници от дипломатическите среди. 

"Днес ще бъде обявен политически ангажимент от всичките тези партньори, за да се подсигурим, че когато разполагаме с всички тези нови средства, никой не бъде изоставен, че тези, които могат да купят ваксините, може да ги купят и да ги предоставят на населението", сподели Чаиб. "Много е важно да направим така, че всеки има равен достъп до качествени, ефикасни, нови средства против COVID-19", допълни тя.

Повече от 100 потенциални ваксини против COVID-19 се разработват, като с 6 от тях се извършват клинични тестове. Това сподели д-р Сет Бъркли, изпълнителен директор на "Gavi, The Vaccine Alliance" - международна организация, която кампании за имунизации в бедни страни.

"Трябва да сме сигурни, че има достатъчно ваксини за всики, ще се нуждаем от глобално лидерство, за да идентифицирам и приоритизираме потенциалните ваксини", сподели той по време на конференция в Женева. "Не може да позволим да се повтори сценария от 2009 г., когато нямаше достатъчно достъп на ваксината H1N1 за развиващите се страни или бе доставен със закъснение", обяви Бъркли.

Той подчерта необходимостта да се разбере как ваксината въздейства върху рисковите групи от COVID-19.

"Колко добре ще въздействат на възрастните хора, дали ще е достатъчна една доза или няколко и други", изтъкна той.