По-високата сграда на "ИПК Родина" бе взривена тази сутрин в 9,40 ч., 10 минути след предвиденото начало на контролираното разрушаване на най-известната недостроена постройка в София.

Три сирени предупредиха за взрива, заради който бул. "Цариградско шосе" бе затворен за час. Голям облак прах се разнесе след контролираната детонация, при която по-високата сграда от комплекса се срина каскадно.

Няма данни за щети или пострадали - знак, че мерките преди взрива са свършили работа. Забранено бе паркирането на 150 метра от сградата, обитателите на близките сгради бяха предупредени да не оставят пране навън, да затворят прозорците заради звука от взрива, десетки полицаи охраняваха и спираха гражданите около сградата. Водоноски, пожарни и линейки също са на място.

Огромен облак се разстели около зоната на взрива. 6 водоноски ще помагат за почистването и слягането на прахта, общината се надява и на дъжд.

 

Пред очите на гражданите от другата страна на булеварда по-високата сграда "изчезна" след белия облак.

Десетки граждани се събраха от отсрещната страна на булеварда, за да наблюдават взрива. Физическа дистанция видно не се спазваше, някои граждани бяха без маски.

По-ниската сграда не бе взривена днес, тя ще бъде разрушена ръчно. Булдозер поетапно ще събаря сградата.

Сринатата сграда, паднала в обратната посока на предвиденото.

Бул. "Цариградско шосе" бе отворен бързо след взрива, облакът се разнесе в посока извън града.

За решението на собственика - бизнесмена Михаил Тиков, се знае още от миналата година, но сега бяха одобрени всички разрешителни за детонацията. Все още не е ясно какво ще се прави с освободения терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Видеокадри от взрива:

 

 

Най-голямата недовършена сграда в София

Историята на "ИПК Родина" започва преди 44 години - през 1976-а, а тогавашната комунистическа власт мечтае да я превърне в модерна печатница. Очаквало се е, че там ще работят редакциите на "Работническо дело" и други издания. Строителството обаче се проточва в годините и промените спират работата. 

Сградата в "най-завършения" й вид - с емблематичните сини прозорци.

През 2001 година правителството на Иван Костов опитва да продаде сградата, но купувачи липсват и така тя става част от приватизационния процес. Купена е от консорциум "Обединени български вестници", като дялове в него имат "Банкеръ", "Новинар", "Дума", Монитор". През последните години ИПК "Родина" беше известна като печатницата на Делян Пеевски, чиято майка сложи ръка върхи контрола на консорциума.

Преди 2 години сградата беше купена от собственика на верига частни болници - Михаил Таков, на цена от 40 млн. лв.

Теренът е в размери от около 60 декара.