Oбщинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно пълномощията на кмета на града Румен Томов. Решението беше взето след 3-часово заседание на Общинската избирателна комисия (ОИК). В гласуването не участваха част от членовете на избирателната комисия, които са от квотата на БСП, съобщи БНТ.

Според Румен Томов "решението е политическо". И добави, че "борбата продължава".

А всъщност решението беше взето от административните съдии и беше потвърдено от Върховния административен съд, съобщи по-рано БНР.

Съдебното решение всъщност обявява като незаконосъобразно решението на самата Общинска избирателна комисия от края на миналата година, с което тя отказва да прекрати предсрочно мандата на кмета инж. Румен Томов. Тричленният състав на ВАС не прие мотивите в касационната жалба на кмета и неговия адвокат, а по отношение на спора за срока по прекратяване на търговската му дейност магистратите уточняват:

„Прекратяването на търговската дейност се извършва със заличаването на търговеца от Търговския регистър.“

Заседанието на ОИК ще се проведе при закрити врата, строги мерки за сигурност и спазване изискванията на здравните власти.

„Решението ни има непосредствено действие, т.е., ако вземе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината, то влиза в сила веднага. И ще го изпратим веднага на председателя на общинския съвет, с което да го уведомим за нашето взето решение, а той от своя страна да свика извънредна сесия на общинския съвет, на която чрез гласуване от общинските съветници да бъде определен временно изпълняващ длъжността кмет на общината. И ще изпратим копие от нашето решение и необходимите документи на колегите от ЦИК, които от своя страна да уведомят президента, за да се насрочи дата за изборите“, обясни пред БНР адвокат Мартин Бусаров - председател на ОИК.