ГЕРБ посочиха, че тепърва ще уточняват законодателната си програма. Със сигурност обаче веднага щели да се заемат с неотложната актуализация на бюджета за тази година, с изготвянето на този за следващата и с казуса КТБ - със законодателни промени относно изплащането на гарантираните влогове. От партията на Бойко Борисов посочиха още, че имат редица готови закони от миналия парламент, че и от преди това, като устройствения закон за службите и отделните за НСО, НРС и военното разузнаване, както и законът за МВР.

Още по време на предизборната кампания лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че първият закон, който движението ще внесе парламента е свързан с КТБ.  Местан припомни, че партията му внесе подобен закон в разгара на скандала около банката в края на мандата на 42-ото Народно събрание. С него движението поиска разкриване на банковата тайна на всички публични фигури в политиката от 1990 г. насам. Сега законът щял да бъде разширен и задълбочен.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски каза, че в Реформаторския блок все още не е обсъден въпроса за това кой ще е първия внесен законопроект. Един от първите обаче вероятно ще е свързан с това да се позволи на фонда за гарантиране на влоговете да наеме чужда фирма, която да направи разследване къде са отишли онези 4,2 млрд.лв., които липсват в КТБ и да върне голяма част от тях. За тази идея разказа прд Клуб Z бившият лидер на СДС, който сега е депутат от блока. 

От пресцентъра на ББЦ обясниха пред Клуб Z, че все още не са наясно кой точно ще бъде първия закон, който ще бъде внесен от депутатите на формацията. Те припомниха, че имат над 10 закона, внесени от депутатите им в предишния парламент, които тогава се водеха независими и ще изчакат да видят какво ще се случи с тях. Един от тези закони е за въвеждане на задължително гласуване. Хората на Николай Бареков имали и нови идеи, но все още не е ясно кои ще са приоритетни.

"Имаме готовност да внесем нов Изборен кодекс, според който половината депутати ще се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално с национална листа". Това каза пред Клуб Z Ивайло Калфин от АБВ. Сред готовите законопроекти на партията са закон за висшето образование, мораторум върху износа на необработен дървен материал и т.н.

Първото заседание на парламента ще бъде открито от най-възрастния депутат. Това е Стефан Данаилов, който бе доайен и в предишното НС. Едно от първите решения на парламента вероятно ще бъде да се създаде временна комисия, която да започне работа по правилника. Очаква се за шеф на НС дабъде избрана Цецка Цачева, която ръководеше 41-вото НС.