Актрисата Мартина Апостолова е сред избраните пет млади творци тази година, които са номинирани за Наградата за полет в изкуството на фондация "Стоян Камбарев".  Талантлива, впечатляваща и интелигентна, тя е категоричен избор на членовете на фондацията за младо откритие в областта на актьорското майсторство.

Фондация „Стоян Камбарев“ ще проведе своята официална церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ и Награда за кино 355 при първа възможност след края на пандемията от коронавирус.

Вече единадесет години това отличие е най-чаканото и престижно събитие за млади творци в България, като всяка година са номинирани петима многообещаващи таланти. Конкуренцията е голяма, защото фондацията, която носи името на незабравимия театрален режисьор, подкрепя не само носителя на Голямата награда, но и останалите номинирани, като реализира конкретни техни проекти и така сбъдва мечтите им.

Мартина Апостолова е номинирана заради впечатляващия ѝ дебют във филма „Ирина“ на режисьора Надежда Косева (който печели редица сериозни международни награди), за силно концентрираната актьорска енергия и излъчване, за лекотата и органичното присъствие пред камерата и на театралната сцена.

Ето какво споделя Мартина:

„Мисията ми като артист е да задавам въпроси, да карам хората да мислят, да чувстват, да се усетят раними и чупливи. Вдъхновяват ме добрите партньори (професионални), тишината, самотните пътувания. Смисъл намирам в споделената емоция - усмивка или тъга. Само тогава се достига човещината.“

Мартина Апостолова завършва актьорско майсторство в Нов български университет през 2013 г., а няколко години след това и магистратура по театрална режисура в Югозападния университет "Неофит Рилски". Участвала е в над двадесет съвременни български пиеси. Големият й дебют в киното е във филма “Ирина“ на режисьора Надежда Косева. Заради ролята си в него Мартина е наградена за най-добра актриса на осем международни филмови фестивала. Освен работата си по няколко тв продукции Мартина играе и в няколко късометражни филми. Огромен успех за нея е изборът ѝ тази година сред 10-те изгряващи звезди в програмата Shooting Stars на "Берлинаре" - най-престижната инициатива, хвърляща светлина върху едни от най-талантливите млади актьори в Европа.

 

 

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев 2020" са съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, визуалният артист и художник Мария Налбантова, влогърът и кинорежисьор Крис Захариев и 17-годишният виолончелист Сион Найман.

Фондация „Стоян Камбарев“ за втора поредна година ще връчи и Награда за кино 355, като така превръща в традиция и своето ново предизвикателство към всички млади кинотворци. Международно жури вече селектира тримата финалисти - Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева. По време на официалната церемония ще бъде направена и премиерата на техните 5-минутни филми, а публиката ще избере победителя, който ще грабне специална авторска статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и "Арс Дижитал студио".

 

Церемонията за връчване на наградите на фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на разсадник НАНОВСКИ, "КАРИ резидънс", "Технополис", НДФ “13 века България”, Винарска изба "Катaржина Естейт", Prime Development, MERCI. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film-компанията на Деси Тенекеджиева.