Европейската комисия обяви днес пакет от мерки, които целят банките да продължат да кредитират населението и бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

В пакета се предлагат изменения на европейските банкови пруденциални правила (Регламента за капиталовите изисквания, за да получат финансовите институции максимална възможност да отпускат заеми и да понасят загуби, свързани с въздействието на коронавируса.

"Използваме цялата гъвкавост на банковите правила на ЕС и предлагаме целеви законодателни промени, за да позволим на банките да държат крановете на ликвидноста отворени, така че домакинствата и компаниите да получават финансирането, от което се нуждаят", каза Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по икономиката.

Комисията предлага изключителни временни мерки, за да облекчи непосредственото въздействие на кризата, като удължава сроковете за прилагане на международни счетоводни стандарти за капитала на банките, като третира по благоприятно публичните гаранции отпуснати през кризата, като отлага датата за прилагане на буфера за съотношението на задлъжнялост (leverage ratio buffer) и като променя начина, по който той се изчислява. Комисията предлага и по-ранно прилагане на мерки, които стимулират банките да финансират служители, малки и средни предприятия и инфраструктурни проекти.

Комисията поощрява банките да прилагат да използват гъвкавостта, позволена от Европейската централна банка, Европейския банков органи и Базелския комитет за банков надзор, когато например става дума за публични и частни мораториуми върху изплащането на заемите. Тя призовава банките да се въздържат да изплащат дивиденти на акционерите си и да подхождат консервативно към възнагражденията и бонусите.