Путин обяви ново удължаване на въведените по-рано „неработни дни“ с цел борба с разпространението на коронавирусна инфекция COVID-19. Без да чака изтичането на предварително определения краен срок (до 30 април), президентът заяви, че всички дни до 11 май ще бъдат неработни.

"Предстои ни поредица от майски празници, а между тях има работни дни: 6, 7 и 8 май. Знаем, че в нормална обстановка тогава мнозина не работят - взимат си  отпуски или напускат. А точно сега - по-добре да не се рискува. Затова считам за правилно тези три дни да се обявяват за неработни, като се запазят заплатите. По този начин, като се вземат предвид всички майски празници, периодът на неработни дни ще продължи до 11 май включително. Но при стриктно спазване на превантивните мерки, предприети в регионите".

Путин обясни необходимостта от удължаване на тежките мерки за борба с COVID-19 с факта, че епидемията в Русия все още не е достигнала своя пик. Въпреки че по думите му броят на новите заразени намалява.

Държавният глава възложи на кабинета да подготви до 5 май параметрите за излизане от тежките мерки на 12 май. Той допълни, че в определени региони на страната може положението да се влоши и това доведе до напрежение. Затова не е възможно да има премахване на ограниченията в цялата страна, аргументира се Путин.

На 24 април шефката на Роспотребнадзор Анна Попова заяви, че тежките ограничения трябва да бъдат удължени поне още две седмици.

Путин също предложи 28 април да бъде определен за Ден за служителите на спешна помощ.