Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на "БСП за България" взеха решение да сезират Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. Това съобщиха от пресценътра на партията.

"Стоим зад Румен Томов и с всички средства на правото ще го защитаваме", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите ще атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.

Според БСП подобни безвиновни отстранявания нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава.

Томов беше избран като независим кандидат с подкрепата на БСП. До делото срещу благоевградския кмет се стигна, след като неговият предшественик Атанас Камбитов (ГЕРБ) подаде сигнал в ОИК, че Румен Томов не е заличил участието си във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му.

Мандатът на Томов бе прекратен от ОИК, след като тричленен състав на Върховния административен съд постанови, че пълномощията на му трябва да бъдат прекратени, тъй като не е заличил навреме едноличната си фирма от Търговския регистър.