"Нищо в дясното не можа да се обедини години наред заради възгледа „ние сме една малка група от бели хора, всички останали са мелези”. Като няма този тип поведение в дясното е възможно да има някакъв вид обединение. Ако махнем костококите, този организъм може да продължи да съществува дълго и да бъде много полезен.

Това каза пред Би Ти Ви Даниел Вълчев от Движение България на гражданите (ДБГ), която е част от Реформаторския блок (РБ). Според Вълчев блокът или трябва да участва в едно управление с всички рискове, които то носи, или да стои на задните банки и да чака да се повтори политическата ситуация от 1997 година.

„Когато участваш като малък партньор, вероятността да се обезличиш е много силна. Допускам, че това ги смущава (ДСБ). Да стоиш обаче години наред на задните банки и да чакаш да дойде 97-ма, не е реално. Това са едни бацили от времето на г-н Костов", смята Вълчев. Според него реформаторите трябва да се държат по-спокойно, а не като "едни болшевики с обратен знак – всичко ни дразни, винаги сме фрострирани".

Вълчев заяви, че в момента има една политическа сила, а именно ГЕРБ, която е спечелила подкрепа, независмо кой я харесва. Според него участието на РБ в едно правителство с ГЕРБ трябва да бъде подплатено от тежки политически фигури, а не от експерти: „Когато изпратиш експерти, които нямат политическа тежест, техните партии във всеки един момент могат да се фръцнат”, смята Вълчев. Той определи като "кьорфишек" информациите, че ще става министър на образованието. Вълче бе такъв в кабинета на Сергей Станишев.