Пандемията от SARS-CoV-2, с 3,1 млн. заразени и 218 хил. жертви, очаквано бързо измести вниманието от другата активна пандемия - тази от човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), от който само през 2018 г. жертвите са 770 хил., заразените - 37,9 млн. души.

Причината за това не е само скорошната новина за втори излекуван от ХИВ. Вирусът вече може да бъде напълно овладян с антиретровирусни лекарства. А заразените да могат да водят пълноценен живот - каквото е и посланието на информационната кампания на фондация АЙВЪР.

АЙВЪР е организация с фокус върху информирането и овластяването на гей мъжете относно тяхното здраве. Фондацията е част от гражданското обединение "Равни БГ", сплотяващо 30 неправителствени организации, работещи в сферата на защитата на човешките права, уязвими групи, устойчиво развитие, застъпничество и др. Клуб Z е медиен партньор на обединението. 

В информационен клип АЙВЪР изтъква причината, поради която за последното десетилетие жертвите на ХИВ/СПИН са намалели наполовина - АРТ, антиретровирусната терапията, която позволява началото на трите стъпки към добър живот с вируса. Това са да живееш с ХИВ, без той да се развие в синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), да не бъдеш заразен за другите и да можеш свободно да говориш за болестта, да се информираш от лекари и експерти и да откриваш други хора като теб.

Както се подчертава в клипа, СЗО, CDC (Центъра за контрол на болестите на САЩ) и българското Министерство на здравеопазването потвърждават, че при правилно и редовно следване на АРТ, вирусът спада до толкова малки количества, че става невъзможен за засичане и хората, заразени с него, могат да живеят до същата възраст, до която и ХИВ-негативните, и да не са опасни за сексуалните си партньори.

Това не означава, че ХИВ не продължава да е смъртоносна пандемия, но е пътят към контрола и бъдещото му премахване.

На сайта на АЙВЪР всеки може да зададе анонимно въпросите си, свързани с ХИВ/СПИН.

Ето и краткото информационно видео: