Доналд Тръмп смята, че Китай е готов да направи "всичко, което може", за да го накара са загуби изборите през ноември, пише Ройтерс в ексклузивно интервю с американския президент.

Той обмисля различни варианти на последици за Пекин заради пандемията от коронавирус.

"Мога да направя много", казва президентът, цитиран от агенцията.

В САЩ заразените са над 1,2 милиона, а починалите над 60 000. Икономиката е изправена пред историческа рецесия.

Тръмп е обвиняван, че е реагирал късно на опасността, но той обвинява Китай, че би могъл да предупреди света за нея много по-рано.

"Китай ще направи всичко, което може да ме накара да загубя тази надпревара", казва той за изборите 3 ноември.

По думите му китайците се надяват да спечели опонентът му, демократът Джо Байдън, който да отслаби американския търговски натиск върху тях.

"Те непрекъснато използват връзките с обществеността, за да направят да изглеждат като невинната страна", казва президентът на САЩ.

Китай няма интерес да се меси в президентските избори в САЩ, заяви днес Пекин в отговор на изказването на американския президент Доналд Тръмп.

Изборите са вътрешен въпрос на САЩ и Пекин се надява американците да не се опитват да въвличат Китай в него, каза на редовен брифинг с журналисти говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Икономическите последици от коронавируса "разстройват много лошо" търговското споразумение, което Тръмп сключи с китайския си колега Си Цзинпин.

Примирие във войната на думи, за което Тръмп и Си са се разбрали в телефонен разговор през март, сега очевидно е приключило според виш представител на администрацията, цитиран от Ройтерс.

Днес Вашингтон и Пекин разменят обвинения за произхода на вируса.

Засега обаче Тръмп и сътрудниците му избягват да нападат лично Си, когото американският президент няколко пъти е наричал "приятел".