Полицаите, които охраняват КПП-тата около големите градове, са там, за да пазят реда, а не да си играят на котка и мишка с гражданите. Това заяви комисар Радослав Стойнев, началник на отдел към "Охранителна полиция" при СДВР, на брифинг в МС. Той изтъкна, че целият наличен полицейски състав на СДВР е ангажиран с изпълнението на задачите.

По-младите шофьори показвали по-голяма агресия спрямо полицията, опитвайки се да заобиколят КПП-тата, а дори и да сгазят полицаите. Колоездачите пък се опитвали да "хитреят", като заобикаляли КПП-тата покрай тировете или през полето.

На ден през КПП-тата в София минават 30 000 автомобила, отчете комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" при СДВР. Той предупреди гражданите, че ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи, които да проверяват шофьорите дали са употребили алкохол и наркотични вещества. Полицаите все повече се натъкват на такива водачи на КПП-тата и затова ще засилят контрола.

За мотористите ще има екипи, които да контролират движението, защото напоследък зачестили и гонките по определени булеварди.

"Хората започнаха да не спазват доста от закона за движение по пътищата, но в почивните дни започваме масирано да насищаме и крайните квартали", каза още комисар Костадинов.

Над 3400 са декларациите с несъответствие за преминаване през КПП-тата. Това съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) комисар Веселин Младенов. Той поясни, че до момента са извършени над 55 хиляди проверки на декларациите.

Гражданите са декларирали, че отиват на работа, но нямат сключен трудов договор, а 4066 от тях дори са регистрирани като безработни. Образувани са над 1300 досъдебни производства до момента, като 1287 са за неспазване на наложените противоепидемични мерки. Около 200 досъдебни производства има образувани за декларирани неверни данни в декларации. До момента са съставени 19 262 акта, от които 14 628 са за неносене на маски.

Около областните градове са обособени над 200 КПП-та. Ограниченията за преминаване ще важат и през предстоящите почивни дни.

"В София се пускат автомобили, които отиват или се връщат от работа, като, разбира се, има и изключения", обясни комисар Младенов.

Пътна полиция призовава гражданите да ограничат пътуванията си и да не се допуска безпричинно преминаване през пунктовете. Това каза началникът на отдел "Пътна полиция" към ГДНП комисар Звезделин Колев.

"На територията на страната е създадена организация за разполагане на необходимия брой полицейски екипи. Контролът на пътното движение ще е насочен основно към водачите с рисково поведение и извършващи неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство и неправоспособни водачи. Ще бъде засилен контролът на технически средства за контрол на скоростта, тъй като това са основните причини за настъпване на тежките пътни инциденти“, каза още комисар Колев.

От днес до 13 май ще бъде засилен контролът на двуколесните и триколесните моторни превозни средства.

"Това ще бъде операция на територията на цялата страна, като акцентът на тези проверки ще е насочен за правоспособност на водачите на дву- и триколесни МПС, регистрация на мотоциклетистите, състояние и ведомост на табелата с регистрационен номер, използване на защитни каски от водачите и пътниците", обясни Колев.