Технологичният гигант Microsoft, който купи производителя на мобилни телефони Nokia, обяви, че повече няма да използва марката в имената на бъдещите си устройства. Вместо това последните телефони от някогашния мобилен лидер вече ще се продават под името на компанията на Бил Гейтс. Последната серия на Nokia - Lumia, която нашумя покрай операционната система Windows Phone, ще продължи да се продава, но като Microsoft Lumia.

Nokia станаха известни със своя изключително надежден хардуер и бяха лидер на пазара за мобилни телефони в продължение на десетилетия. До обявяването на официалното им партньорство с Microsoft през 2011 година, компанията мина и през възход, и в падение.

Фенове на марката започнаха да изразяват носталгията си, споделяйки снимки на най-различни Nokia устройства, стари и нови, от добре познатите ни, до модели, които са отдавна забравени. Сайтът Mashable дори направи преглед на "еволюцията" на устройствата. От огромни, грозни и тежки за носене устройства до модерни смартфони с Windows Phone, Nokia определено могат да се похвалят с богата колекция.

1. Nokia Mobira Senator 

През 1982 година компанията създава първият телефон за кола - Mobira Senator, който свързват с аналоговата технология на Nordic Mobile. Този условно мобилен телефон прилича по-скоро на гигантско уоки-токи и тежи "скромните" 22 паунда (почти 10 килограма).

Nokia Mobira Senator

2. Mobira Cityman
Значително по-лекият Cityman e прадядото на мобилните телефони. Голямото тегло на Senator предизвиква Nokia да направи значително по-леко устройство и така се появява първият им преносим телефон с тегло от почти 800 грама и фрапиращата цена от над 5000 долара. Устройството става хит, когато таблоидите пускат снимка на Михаил Горбачов да говори по едно от тях. Тогава Cityman си спечелва прякора "Горба".

Mobira Cityman

3. Nokia 1011
Това е първият цифров GSM телефон, пуснат в производствво през 1992 година. Въпреки че прилича доста на съвременните телефони, 1011 има ебатерия, която издържа едва 90 минути време за разговори и телефонен указател с 99 позиции. Без цветен дисплей, камера и карта с памет. 

Nokia 1011

4. Nokia 2110
Серията 2100 се оказва голям хит, особено модела 2110, който има забележителен за времето си софтуер. Телефонът има и истинска адресна книга за добавяне на номер и име за разлика от предшествениците си. Легендарната игра Snake също се появява за първи път в този модел. В 2110 се появява и позната ни "мелодия на Nokia", която е направена по адаптация на акустичното изпълнение на "Gran Vals" на Франсиско Тарега. 

Nokia 2110

5. Nokia 9000 Communicator
Първият "всичко в едно" телефон е пуснат на пазара презз 1996 година. Революционнитеза времето си функции като уеб браузър, имейл, факс, текстообработваща програма и възможност за създаване на електронни таблици, го правят любимата джаджа на бизнесмените. Според някои слухове именно 9000 е вдъхновила Blackberry да направят мултифункционален бизнес телефон. Communicator се е предлагал на цена от 800 долара, която е значително по-приемлива от тези на предшествениците му, но не става успешен продукт. Според един анализ на Wall Street Journal, моделът е "технологично чудо, появило се твърде рано на пазара".

Nokia 9000 Communicator

6. Nokia 3210 и 3310
Tози модел поставя началото на един от най-добрите периоди за Nokia. Пуснат е на пазара през 1999 година, а с него приходите на компанията започват да нарастват главоломно. Телефонът се предлага в 6 различни цвята, може да изпраща SMS и картинки, има монофонични мелодии и батерия, която издържа 4,5 часа в разговор. Моделът е лансиран и като изключително здрав - устойчив на изпускане, заливане, прах и т.н. Продадени са повече от 160 милиона бройки, което го прави един от най-успешните устройства на фирмата, пък и за времето си.

3310 е "големият му брат", който също става изключително популярен и все още се използва доста в някои страни. Шегите, че с него могат да се забиват пирони не са неоснователни. Този модел има изключително здрав корпус, потребители дори твърдят, че може да оцелее след изпускане от деветия етаж. 3310 става хит с поддръжката на картинки и скрийнсейвър, както и възможността за изпращане и получаване на мелодии като SMS. 

Nokia 3210

7. Nokia 6660
През 2002 година се появява първият 3G телефон на компанията. Дисплеят му е цветен, а корпусът е значително по-елегантен и лек от предишни модели. Същата година Nokia пускат и бюджетният 1100, който се продава за 136 долара. Продадени са повече от 200 милиона бройки.

Nokia 6660

8. N-Gage
Tози модел от 2003 година трябваше да спечели сърцата на геймърите. Но устройството не се радва на особена популярност, а специалисти го определят като "изпреварил времето си". Продадени са едва 3 милиона бройки, а производствената линия е спряна. Високата му цена също изиграва роля за това - N-Gage се продава за почти 300 долара. След неуспеха му, през 2004 г. Nokia обявяват спад в приходите, а през 2007 изтеглят 46 милиона телефона от магазините заради дефектна батерия. Компанията получава и нов удар - Apple вече разработват своя първи iPhone. 

Nokia N-Gage

9. 5800 Xpress Music 
Въпреки неуспехите, през 2008 година Nokia пускат първия си смартфон със сензорен екран. Xpress Music има доста нови функции и е удобен за работа, но Apple и Android вече са взели голяма част от пазара. През следващите 2 години компанията съкращава над 3500 работници, въпреки че продажбите им се увеличават.

Nokia 5800 Xpress Music 

10. Nokia Lumia 800
През 2011 година Nokia представиха първия си смратфоне с Windows Phone. Новата операционна система трябваше да премахне следите от лошата репутация на Windows Mobile, който отнесе доста критики. Партньорство на компанията с Microsot в новия софтуер предизвика голям интерес. Lumia 800 обаче си остана преходен модел, тъй като не можеше да бъде ъпгрейдната до Windows Phone 8.

Седмата версия на операционната ситема беше изключитено интересна заради новите функции и модерния metro дизайн (плосък дизайн), но ѝ липсваха някои функции като възможността за скрийншот например. Потребителите недоволстваха и заради малкия, в сравнение с Android и iOS, брой приложения в App Store.

 Nokia Lumia 800

11. Nokia Lumia 920 
Тази Lumia беше пусната на пазара през 2012 година с много повече ентусиазъм от предишния модел. Първият Windows Phone 8 смартфон беше посрещнат добре с някои малки изключения като слабата батерия. Моделът обаче вдъхнови Nokia да пуснат и фаблетите 1320 и 1520.

Nokia Lumia 920