Кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на общинския съвет да се удължи срокът на валидност на винетните стикери за "синя" и "зелена" зона, както и на служебния абонамент за времето, в което зоните не работят.

Това обяви самата Фандъкова чрез профила си във фейсбук.

"Това ще е вторият пакет от допълнителни мерки в отговор на извънредното положение", посочи тя.

Съобщението й идва малко след като районният кмет на централния район "Средац" Трайчо Трайков обяви чрез своя профил, че "много хора, които живеят в синя и зелена зона за паркиране, се интересуват какво се случва с годишните винетки, които изтичат".

"Неофициално настроeнието е да бъдат удължени безплатно със срока, за който зоните не са функционирали. За да има сигурност, че това е така, изпратих писмо с искане за официална информация до директора на Център за градска мобилност - Димитър Дилчев. Когато получа отговор, ще информирам", написа и Трайков.

Обявяването на "синя" и "зелена" зона за безплатни като мярка - хората, които имат работа в централните градски части да не използват градския транспорт, а лични автомобили, породи обаче напрежение сред живущите в центъра, които са си платили годишен абонамент, а на практика няма къде да паркират. 

Последната заявка на общината бе, че от 26 април ще започне поетапното възстановяване на зоните като платени, но в последствие безплатното им ползване бе удължено със срок до 4 май. Тази сутрин кметът обяви, че вероятно ситуацията ще остане такава до 6 май.

Междувременно, пак по думи на Фандъкова, само за март Центърът за градска мобилност търпи загуби за 6 милиона лева - от безплатните зони и от намаления човекопоток в градския транспорт.