17:35 ч.: Заразените с коронавирус в Швеция надхвърлиха 21 500, а в Дания - 9300  

Броят на заразените с коронавирус в Швеция нарасна с 215 през последното денонощие и достигна 21 510, съобщи здравното министерство на страната, цитирано от ТАСС. Смъртните случаи вече са 2653, след като от вчера починаха 67 пациенти. В интензивните отделения се намират 1515 пациенти, от тях 1135 са мъже. Най-големият брой заразени (8205) и починали (1417) са регистрирани в столицата Стокхолм.

Лаборантка взема проба от гърлото на пациент в университетската болница в Лунд, Швеция.

"Базово репродуктивно число Ц средният брой новозаразени от един заболял индивид в хомогенна популация, вече е по-малко от 1, което означава, че не намираме на платото", отбеляза днес по телевизия Ес Ве Те държавният епидемиолог Андерс Тегнел.

Той изтъкна необходимостта от продължаване на изследването на населението.

В Дания броят на потвърдените случаи на коронавирус нарасна със 153 за едно денонощие - до 9311 души, съобщи днес Държавният институт за борба с инфекциозните болести. Починали са осем пациенти, с което общият брой на смъртните случаи достигна 460. В болниците се намират 246 души, с шест по-малко от вчера. От тях 61 са в интензивните отделения. Тествани са 206 576 души, оздравелите са 6729.
Вчера институтът обяви, че не наблюдава нарастване на темповете на разпространение на новия коронавирус от средата на април, когато започна постепенното разхлабване на ограниченията в страната.


16:54 ч.: В съседна Сърбия - 196 нови случая за ден, общо 9205 заразени, 185 починали

За денонощие в Сърбия са установени нови 196 случая на Ковид-19, с което броят на заразените нарасна на 9025, предаде агенция ТАСС, като цитира министерството на здравеопазването на Сърбия. За денонощие са починали оше шест души, увеличавайки броя на жертвите на 185.
През последните 24 часа са направени 5906 теста за новия коронавирус. Излекувани са още 1379 пациенти.
В болници в Сърбия от Ковид-19 продължават да се лекуват 2375 души, а 65 пациенти са свързани към апарати за изкуствено дишане.
От началото на епидемията са тествани общо 91 551 сърби.
Сърбия затвори границите си и въведе извънредно положение и полицейски час заради пандемията. Бяха отменени парламентарните избори и бяха спрени автобусните и железопътните връзки между градовете.
На 28 април кризисният щаб препоръча от 4 май да бъде пуснат общественият транспорт в Нови Сад, Крагуевац, Белград и Ниш, без включване на климатиците в превозните средства. От същата дата ще бъде възстановен автобусният и железопътният междуградски транспорт и ще бъдат отворени ресторантите и кафенетата. От 8 май ще започнат да работят търговските центрове, а от 18 май се препоръчва възобновяване на полетите.


15:10 ч.: Испания чака публичен дефицит от €115 млрд. , 10,3% от БВП през 2020 г.

Испания очаква публичният ѝ дефицит тази година да достигне €115 млрд. или 10,3% от БВП, предаде Си Ен Ен. Това е повече от три пъти дефицита за миналата година.

МВФ очаква испанската икономика да се свие с 8% тази година, преди да  се възстанови с растеж от 4,3% догодина. Испанската централна банка обяви, че очаква икономически спад от 12,1% тази година. Правителството очаква безработицата да се повиши до 19% от 14% сега.

Излекуван пациент напуска COVID-19 отделение в болница в Барселона.

Испания е втора в света по брой на установени случаи (близо 240 000) на коронавирус и трета по починали от COVID-19 (почти 25 000) след САЩ.

Икономиката на страната е силно зависима от туризма, който съставлява 12,3% от БВП и дава работа на 2,6 милиона души или 12,7% от работната сила. Туризмът и транспортът са засега най-пострадалите от затварянето на границите и забраните за пътуване сектори. 


13:51 ч.: В Испания има нови 281 жертви в сравнение с 268 вчера

Броят на жертвите на Ковид-19 в Испания за последното денонощие се увеличи с 281 души до общо 24 824, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

За предишното денонощие жертвите бяха 268.

Броят на диагностицираните случаи се увеличи от 213 435 на 215 216.


 13:24 ч.: Франция ограничава цената на маските до 95 евроцента

Френските власти въведоха ограничение за цената на предпазните маски за еднократна употреба от максимум 95 евроцента за брой. Това съобщи днес Аниес Пание-Рюнаше, държавен секретар при министъра на икономиката финансите, в интервю за радио Ер Те Ел.


За текстилните маски към момента няма ценови ограничения, но всяка седмица правителството ще провежда анкети, за да не се допусне раздуване на цените. Ако установим отклонения, ще въведем ценово ограничение, каза още Пание-Рюнаше в интервюто.

Франция е в режим на самоизолация от 17 март в опит да ограничи разпространението на коронавируса. По-рано тази седмица властите представиха план за излизане от ограничителните мерки, като носенето на маски ще е задължително в обществения транспорт и училищата.

Очаква се в аптеките и магазините на Франция скоро да бъдат получени 20 милиона маски за многократна употреба.
Заразените с коронавируса в страната са около 130 000, а над 24 000 души са починали, припомня ТАСС.


12:17 ч.: Япония настанява в хотели леко болни от COVID-19. Роботи се грижат за тях

Япония започна да настанява в хотели хора, дали положителни проби за коронавирус, чиито симптоми са твърде леки, за да се нуждаят от хоспитализация, съобщи Ройтерс.


Няколко такива хотела отвориха врати днес, а на входа пациентите са посрещани от роботи, които помагат на сестрите в грижата за болните.
В един от тези хотели робот с големи очи на име Пепър, носещ прилежно предпазна маска, чака на входа да посреща гости.

"Моля, носете маска вътре", казва той закачливо. "Надявам се да оздравеете възможно най-скоро".

Пепър не е единственият робот, работещ в хотела в Токио. Друг робот, оборудван с най-модерните технологии в сферата на изкуствения интелект, отговаря за хигиената. Той чисти включително в рискованите "червени зони", където достъпът е ограничен.
В хотела дежурят постоянно две сестри, а през деня на работа има и един лекар.
Над 10 000 хотелски стаи в Япония са на разположение за настаняване на пациенти с леки симптоми по данни на здравното министерство.


12:09 ч.: Амазон удължи режима на дистанционна работа до 2 октомври

Американският гигант в онлайн търговията Амазон (Amazon) съобщи на служителите си, чиято работа може да се извършва дистанционно, че могат да продължат да работят от вкъщи поне до 2 октомври, предаде Ройтерс.
Решението e в сила за съответните длъжности в цял свят, докато същевременно недоволството от условията на труд и предпазните мерки в складовете на компанията продължава.


В изявлението, рaзпространено по имейл, не се уточнява колко служители работят дистанционно. Компанията уверява, че инвестира в мерки за предпазване на служителите, които искат да отидат в офисите чрез "физическо дистанциране, основно почистване, измерване на температурата и предоставяне на предпазни маски за лице и дезинфекциращи средства за ръце".
Работници в складовете и други центрове на Амазон продължават да работят, за да поддържат доставките на стоки за клиентите, блокирани по домовете си.
Компанията увеличи почасовото заплащане на работниците в складовете и нае 175 000 души миналия месец, докато конкурентните физически магазини трябваше да затворят врати. За Амазон към 31 декември в света са работили 789 000 души на пълно и непълно работно време.


11:54 ч.: Заразените в Русия надхвърлиха 114 000, а в Украйна гонят 11 000 

Регистрираните заразени с коронавируса в Русия се увеличиха с рекордните 7 933 за последното денонощие и вече са 114 431 в цялата страна. Оздравелите са 13 220, а починалите - 1169 души, съобщи пред журналисти в Москва тази сутрин оперативният щаб за борба с епидемията, цитиран от ТАСС.
Само за денонощието починалите са се увеличили с 96. От щаба отбелязаха, че 3534 (44,5 процента) от новите случаи са безсимптомни.

Зимният дворец и Александровската колона в Санкт Петербург.


А в Украйна положителни тестове за вируса през последното денонощие са дали 455 души от общо почти 7 хиляди изследвани с PCR, с което общият брой на заразените в страната до момента достигна 10 861, съобщи тази сутрин украинският здравен министър Максим Степанов, цитиран от ТАСС, пред журналисти в Киев.
От този брой 121 са били хоспитализирани. Сред новозаразените има 91 медицински работници и 37 деца.
За денонощието има 11 починали от Ковид-19, с което общият брой на смъртните случаи от болестта в Украйна достигна 272, но има и 175 оздравели, а от началото на епидемията в страната досега те са 1413.
В Украйна досега са направени 118 545 PCR-теста, като от тях положителни са се оказали 9,1 процента, обобщи Степанов.


11:11 ч.: Gilead обещава 1 милион курса за лечение с ремдезивир до декември

Gilead Sciences Inc, производител на експерименталното лекарство против коронавирус ремдезивир съобщи, че ще работи с международните си партньори да увеличи производството на потенциалното лечебно средство за COVID-19, предаде Ройтерс.

Лаборантка държи флакон с ремдезивир, средство, първоначално разработено за лечение на ебола, в предприятие на Gilead в САЩ.

Компанията каза, че очаква да произведе повече от 1 милион курса за лечение до декември и да може да произведе няколко милиона през 2021 г.

До края на идния месец Gilead очаква да произведе достатъчно количество от лекарството, за да бъдат лекувани повече от 140 хиляди пациенти и че ще дари тази доставка на болниците.


10:10 ч.: Над 1 милион души по света са оздравели от коронавируса

Над 1 милион души от общо 3,3 милиона прихванали коронавируса по света вече са оздравели, показват последните данни от Worldometer. Активните случаи на коронавирус са над 2 милиона, а в тежко или критично състояние са 51 хиляди души. Трите най-засегнати страни в света остават САЩ, Испания и Италия със съответно заразени близо 2 милиона, 239 хиляди и 205 хиляди и починали съответно 63 хиляди, 24 хиляди и 28 хиляди.


7:26 ч.: Болсонаро: СЗО тласка децата към хомосексуализма и мастурбацията 

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че Световната здравна организация (СЗО) тласка децата към хомосексуализма и мастурбацията, предаде Франс прес.

Жаир Болсонаро

Това е поредната атака срещу СЗО, която, за разлика от Болсонаро, насърчава спазването на социална дистанция като мярка за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, отбелязва Франс прес.

Крайнодесният президент написа вчера обвинително послание към СЗО във Фейсбук, а след това го изтри.

"Някои искат от нас да следваме съветите на Световната здравна организация ли? Трябва ли да следваме и политиката им в сферата на образованието? За деца до четири години: самозадоволяване чрез докосване на тялото, мастурбация. За деца от четири до шест години: оформена полова идентичност, мастурбация в детството, хомосексуализъм. За деца от девет до 12: първи сексуален опит", написа бразилският лидер.


6:46 ч.: Щатът Рио де Жанейро удължи изолацията до 11 май, а градът - до 15 май

Властите на бразилския щат Рио де Жанейро удължават до 11 май карантината заради коронавируса, предаде Франс прес.

Училищата, университетите, концертните зали, театрите остават затворени. Плажовете се препоръчва да не се посещават. Могат да останат отворени само аптеките, супермаркетите, хлебарниците при спазване на правилата за социална дистанция.

Изолацията беше въведена в края на март в най-засегнатия от епидемията щат в страната. Но в последно време хората започнаха да излизат по плажовете и в парковете, а болниците в щата са препълнени. Пикът на епидемията се очаква в средата на месеца.

В самия град Рио изолацията е удължена до 15 май.

В щата има 794 починали и 8869 заразени. В цяла Бразилия жертвите са 5466, а заразените са 78 162. Според учените тези данни може да се окажат до 15 пъти по-високи.


6:11 ч.: Кристалина Георгиева призова останалите страни да последват японския пример

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева приветства плановете на Япония да похарчи около 20 процента от брутния си вътрешен продукт за борба с икономическите последици от пандемията от коронавируса и за помощ на най-бедните страни в света, предаде Ройтерс.

Кристалина Георгиева, изпълнителна директорка на МВФ

Япония, която е третата най-голяма икономика на света, след Съединените щати и Китай, е страната, която допринася най-много за финансовите ресурси на МВФ и за инструментите на МВФ за предоставяне на заеми, изтъква Георгиева в изявление.

"Въпреки че има ясното намерение да подпомогне японската икономика, Япония също така ще допринесе за стабилността на световната икономика чрез предоставяне на средства на Международния валутен фонд, с които да бъде гарантирано облекчаването на дълговете и улесненото финансиране на държави с ниски доходи", се казва още в изявлението.

МВФ прогнозира този месец, че световната икономика ще се свие с три процента заради пандемията от коронавируса, като това са най-лошите й показатели от времената на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

МВФ и Световната банка неведнъж предупредиха, че най-бедните страни ще бъдат изключително сериозно засегнати от пандемията, защото те не разполагат с ресурси и инфраструктура, с които да отговорят на предизвикателствата в сферата на здравеопазването и икономиката, отбелязва Ройтерс.


5:30 ч.: Япония удължава извънредното положение в началото на идната седмица 

Очаква се Япония да удължи извънредното положение заради коронавируса в началото на следващата седмица, съобщи днес японската телевизия Ен Ейч Кей, предаде Ройтерс.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че завръщането към нормалния живот ще бъде трудно.

Японският премиер Шиндзо Абе

Някои страни възобновяват работата на икономиките си след затварянето на търговски обекти и въвеждането на мерки за спазване на социална дистанция с цел ограничаване на разпространението на вируса. В Япония има далеч по-малко смъртни случаи и случаи на заразяване с вируса, отколкото в горещите точки в Съединените щати и Европа, но японското правителство призова за бдителност по време на дългия празник Златна седмица, през който обикновено се стига до пик на пътуванията. Правителството призова хората да си останат у дома и да ограничат социалните си контакти.

Правителството ще реши в началото на следващата седмица дали да удължи извънредното положение заради коронавируса, чийто срок изтича на 6 май. Плановете на управляващите са да го удължат с около месец, разкриха източници пред Ройтерс.


4:55 ч.: Мексико регистрира над 1400 заразени за денонощие

В Мексико за едно денонощие бяха регистрирани нови 1425 случая на заразяване с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на изявление на мексиканското министерство на здравеопазването.

Общият брой на заразените с вируса в страната е 19 224.

По данни на здравното министерство, над 60 процента от заразените получават медицинска помощ.

Починалите от коронавирус в Мексико са общо 1859, като за изминалото денонощие те са 127.

Първият случай на заразяване с коронавирус в Мексико бе регистриран на 28 февруари. Правителството обяви извънредно положение на 30 март, като бяха преустановени всички видове търговска дейност, които не са от първостепенна важност. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор прогнозира, че страната ще може да се завърне към нормалния начин на живот към 1 юни.


4:28 ч.: "Боинг" пусна облигации за $25 млрд., отказва държавна помощ

Американската самолетна компания "Боинг", която е тежко засегната от пандемията от коронавируса, пусна облигации на стойност 25 милиарда долара и засега отказва да получи помощ от федералното правителство на САЩ, предаде Франс прес.

"Много сме радостни от търсенето, на което се натъкват днес нашите облигации", заяви компанията в изявление, в което посочва, че поемането на заем чрез облигации е необходимо, за да бъде гарантирана ликвидността й.

Към настоящия момент "Боинг" отказва предложената й федерална помощ на стойност 17 милиарда долара.


4:05 ч.: Над 2000 души починаха от COVID-19 в САЩ за 24 часа 

В Съединените щати за последните 24 часа бяха регистрирани нови 2053 смъртни случая от новия коронавирус, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

Общият брой на починалите от коронавируса в САЩ е вече 62 906. Броят на далите положителна проба за коронавирус в Съединените щати е над един милион души.

Съединените щати са страната с най-много смъртни случаи от коронавируса. Следват Италия (с 27 967 починали), Великобритания (26 711), Испания (24 543) и Франция (24 376).

Новият коронавирус отне живота на най-малко 230 000 души по целия свят, след като се появи за първи път в Китай през декември миналата година.


2:11 ч.: Тръмп видял доказателства, че коронавирусът излязъл от китайска лаборатория, но не ги казва 

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че е уверен, че коронавирусът може би е произлязъл в китайска лаборатория, но отказа да даде подробности за евентуални доказателства за това, предаде Ройтерс.

Доналд Тръмп

По този начин напрежението между Вашингтон и Пекин във връзка с произхода на вируса се засили.

На вчерашно събитие в Белия дом Тръмп заяви, че е видял доказателства, които са му вдъхнали "висока степен на увереност", че вирусът произхожда от Уханския институт по вирусология.


 00:50 ч.: Калифорния затвори плажовете в Ориндж Каунти 

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нареди вчера плажовете в Ориндж Каунти, в южната част на Калифорния, да бъдат затворени, след като на тях миналия уикенд се струпаха хора в нарушение на правилата във връзка с коронавируса, предаде Ройтерс.

Нюсъм взе това решение, след като изрази притесненията си, че хората, които посещават плажовете, може да ускорят разпространението на коронавируса в Калифорния и да забавят смекчаването на въведените през март строги карантинни мерки в най-населения американски щат.


00:12 ч.: Епъл съобщи за повече продажби от прогнозираните на Уолстрийт 

Компанията Епъл съобщи вчера за по-голям брой продажби и по-голяма печалба от очакваното на Уолстрийт, предаде Ройтерс.

Епъл съобщи, че продажбите през тримесечието, приключило през март, са на стойност 58,3 милиарда долара, а печалбата на акция е 2,55 долара. Постигнатите резултати са над прогнозираните на борсата 54,5 милиарда долара продажби и 2,27 долара печалба на акция.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук заяви, че продажбите в Китай "се движат в правилната посока" на фона на възобновяването на работата на китайската икономика.

Кук обаче изтъкна, че е невъзможно да бъдат дадени цялостни прогнози за сегашното тримесечие заради несигурността, която причинява коронавирусът.

Малко американски компании бяха засегнати толкова сериозно от коронавируса като Епъл, която действа глобално. Продажбите на айфони през тримесечието на март на много места бяха само онлайн. Продажбата на услуги като доставката на телевизия се увеличи, след като милиарди хора бяха поставени под карантина в домовете им.

Китай, където вирусът се появи за първи път, е както основен пазар за Епъл (продажбите в Китай представляват около една шеста от всички продажби на компанията), така и мястото, където се намират повечето заводи на компанията.


00:00 ч.: АФП: Смъртните случаи от коронавирус по света са най-малко 230 309 

Смъртните случаи от коронавирус по света са най-малко 230 309, предаде Франс прес, като се позова на компилация от официални данни.

Броят на далите положителна проба за вируса е над 3 218 410. От началото на пандемията са заразени хора в 195 страни и територии. Броят на диагностицираните случаи на отразява броя на всички заразени, тъй като много страни тестват единствено хората, които имат нужда от болнична помощ. Сред далите положителна проба най-малко 922 900 са смятани за оздравели.

Страната с най-много смъртни случаи и случаи на заразяване са Съединените щати - смъртните случаи са 61 717, а случаите на заразяване с вируса - 1 054 261. За оздравели са обявени най-малко 124 979.

След Съединените щати най-много смъртни случаи има в Италия - 27 967. Заразените в Италия са 205 463. След това са Великобритания с 26 711 починали и 171 253 заразени, Испания с 24 543 починали и 213 435 заразени и Франция с 24 376 смъртни случая и 167 178 заразени.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.