Звездата на "Манчестър Сити" Серхио Агуеро обяви, че много играчи във Висшата лига се страхуват от завръщане на мачовете заради потенциално заразяване с коронавируса.

Има план за рестарт на Висшата лига на 8 юни и подновяване на тренировките на 18 май. Днес ще се проведе поредно видеоконферентно заседание на Лигата и клубовете, на което ще се обсъждат мерки, възможности, графици и срокове. Целта е първенството да приключи най-късно до края на юли. Също и турнирът за Купата на футболната асоциация.

Но всичко това може да се окаже във въздуха, тъй като британското правителство планира да удължи извънредното положение до края на юни. Властимащите са разделени по въпроса дали да позволят футбол на празни трибуни. Отделно от това много клубове са против да се играе само на определени стадиони, тъй като губят домакинския фактор.

"Много от футболистите ги е страх, защото имат семейства, деца, казва Агуеро в интервю за аржентинския тв канал "Ел Чирингито". - Мен също ме е страх, но аз съм само с приятелката ми у дома. Затворили сме се и не контактуваме с други хора. Единственият човек, който бих могъл да заразя, е нея. Казват, че има хора, които са без никакви симптоми и могат да те заразят. Затова съм си вкъщи. Може и да съм бил болен, а да не съм разбрал."

Агуеро признава, че той и съотборниците му ще бъдат много нервни и внимателни едни към други, когато се върнат на тренировка.

Това идва на фона предложения играчите да са с маски на терена и да нямат право да плюят. Направят ли го, съдията да им показва жълт картон. Планира се при подновяването на тренировките играчите да се тестват на PCR два пъти седмично, като средствата ще бъдат поети от клубовете.

Сред другите предложения са: играчите да идват на тренировки по екип и така да си тръгват; няма да се къпят в съблекални на стадиони и тренировъчни бази, а у дома; сами ще си перат екипите в къщи; няма да се хранят със съотборниците си, а ако клубът иска да им дава точно определена храна, това ще става с доставка по домовете или до колите им.

Вече има доста противници на носенето на маски сред играчите на мачове и тренировки. Всичко изредено на този етап създава трудности за подновяване на футбола. Желанието първенството да завърши е, за да се спазят договори със спонсори и за тв права, така финансовият удар няма да е толкова силен. 

Отделно политици и психолози препоръчват мачовете да бъдат позволени, така британците и още много хора по света ще намерят отдушник.