Новият iPhone SE е не просто добър бюджетен смартфон, а продукт, който ще убеди повече хора, ползващи Android, да предпочетат Apple, убеден е шефът на компанията Тим Кук.

"iPhone SE има невероятна цена, много е достъпен и работи по-бързо от най-бързия смартфон на Android", обяви Кук пред My Drives.

Новият смартфон на Apple ще се представи много добре в места, където потребителите имат по-ниски доходи, отбелязва изпълнителният директор. Това обаче не значи, че ще се преработва цялостно ценовата структура на линията смартфони на Apple.

"Ние предоставяме най-добрите продукти на разумни цени и тази основна стратегия изобщо не се е променила."

За справка - "разумна" е цената на iPhone SE. В последните две години останалите топ-модели на компанията, бързо минаха 1000 долара.

За 399 долара обаче iPhone SE наистина е добър телефон, според мнозинството специалисти онлайн. Смартфонът е на практика корпус на iPhone 8 с част от вътрешността на последните модели.

По-бърз ли е iPhone SE от всеки Android?

Тим Кук е уверен в новия си бюджетен продукт заради чипа на Apple A13 Bionic, който първо се появи в iPhone 11, а сега идва и в iPhone SE, но на много по-ниска цена.

Този чип на Apple наистина надминава - поне на хартия - дори и най-мощния на пазара в момента Android процесор - Qualcomm Snapdragon 865. С няколко десетки пункта в тестове за процесорна мощ - според сравнение от технологичния сайт Tim's Guide между двата процесора. Snapdragon 865 отчита 3463 точки, аA13 Bionic - 3517 точки в Geekbench 5. За сравнение, смартфон с предишния Snapdragon 855 отчита едва 2640.

Но чиповете на смартфоните не са само за изчислителна мощ, те се ползват много и за графична работа - защото тънките мобилни устройстват нямат място за отделна графична карта. В 3DMark Slingshot Extreme процесорът на Apple отчита 5974 точки, а Snapdragon 865 - 7090.

При всички положения iPhone SE е по-бърз от мнозинството Android устройства, но топ-флагманите, като S20 серията на Samsung, Huawei P40 Pro и други вероятно ще са по-"бързи" както за възприятията на обикновения потребител (повече RAM памет и по-бърз дисплей), така и вероятно на хартия. От Apple обаче имат ключово предимство - пишат операционната система iOS за свои собствени процесори, които са и оптимизирани за техния хардуер. Докато Snapdragon процесорите са инсталирани на всякакви смартфони, а Android - на милиони различни устройства.

Въпреки това и Apple отчете спад в приходите от iPhone за първото тримесечие на 2020 г. от 6,8%, или с 2,1 млрд. долара спрямо същия период на 2019 г. Причината е пандемията.