Трапезата ни за Гергьовден може да бъде на 100-процента българска. Това заяви в "Събуди се" по "Нова телевизия" министърката на земеделието и храните Десислава Танева.

"След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това", добави тя.

Тя увери, че ще се даде достатъчно време на търговските вериги да се подготвят.

"Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май", съобщи Танева.

По думите й всичките усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор.

"В момента кризата, тръгва от големите производители в Европа", посочи министърката и допълни, че в момента се наблюдава ежегодната сезонна флунктуация на цените.

Тя обеща, че когато Брюксел окончателно финалната регулация, "веднага ще я предоставим".

Танева увери, че въпреки силните градушки няма да има съществен удар върху пазара.

Танева посочи, че има риск от изхвърляне на продукцията. Това може да се случи тепърва "при двете кампании по прибиране на реколтата - черешите и розодобива".

"Има риск за прибирането на реколтата от рози. Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка", каза още тя.

Тя изтъкна като проблем, че не може да се въздейства върху ценовите равнища. Според нея кампанията по прибиране на черешите също може да бъде проблемна.