Коалиционните партньори в Обединени патриоти продължават по отделно да предлагат законови изменения, касаещи Черноморието и туризма. Днес от НФСБ поискаха удължаване на строителния сезон по морето, а от ВМРО - държавна субсидия за чартърните полети. "Патриотите" продължават и "надцакването" един друг по отношение на ДДС за туризма и пр. мерки за спасяване на сектора, най-засегнат от пандемията.

И Симеонов в помощ на строителния бранш

Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха тази сутрин в деловодството на Народното събрание проектозакон, с който удължават срока за строителство по Черноморието, похвалиха се от партийния пресцентър. Промяната е в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Конкретно се предлага забраната за извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по морето да е от 15 юни до 1 октомври, а не както досега - от 15 май до 1 октомври.

"Пандемията от коронавирус се отразява крайно негативно на икономическото развитие на страната. Ето защо предлагаме с тази мярка да бъде подпомогнат строителният бранш", посочват вносителите от НФСБ.

Припомняме, че миналата седмица от строителната камара поискаха от държавата над 1,5 милиарда лева за саниране, въпреки че фирмите в сектора нямат забрана да работят в условията на пандемията, нито са спрени държавните инфраструктурни проекти. Оттам се мотивираха с това, че нямало смисъл да се подпомагат бизнеси, които така и така нямало да оцелеят.

Забраната за строителство  между 15 май и 1 октомври е въведена с чл.  15, ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие с цел осигуряване на спокойствие на почиващите туристи в националните курорти. В условията на пандемия обаче, става ясно, че туристическият сезон тази година ще започне най-рано на 1 юли, мотивират се още хората на Валери Симеонов. Следователно - нека се строи.

"Българско лято 2020"

Днес и ВМРО анонсира още законови изменения, обособени вече в инициатива, кръстена от "войводите" "Българско лято 2020". Оттам настояват за държавна субсидия за чартърните полети, намаляване на ДДС за туризма от 9 на 5 на сто и още по-олекотен режим за издаване на визи за някой граждани.

Конкретно, от партията на Красимир Каракачанов предлагат изменения в Закона за данък върху добавената стойност, с които да бъде въведена намалена ставка на данъка от 9% върху добавената стойност и за предоставяните ресторантьорски услуги в допълнение към досега прилаганата 9% ставка за настаняване, предоставяно в хотели и други подобни заведения. Предлага се намалената ставка да обхване и кетъринг услугите поради близкия им характер с ресторантьорските услуги.

Преди това обаче, ВМРО предлага намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги първоначално за период от две години - до 31 декември 2021 г. - да бъде в размер на 5 на сто.

Подобно предложение вече внесоха от НФСБ.

По 6000 евро на полет

В Закона за мерките действията по време на извънредното положение от ВМРО предлагат Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които извършват чартърни полети до България, държавна субсидия в размер на 6000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение, обявено с този закон.

Ресорният министър Николина Ангелкова обаче веднъж вече обърна внимание, че бюджетът на министерството е малко над 19 милиона лева и не можело да дотира частния сектор. В същото време именно туроператорите са най-пострадали от кризата, а целенасочени мерки спрямо тях няма. 

Хората на Каракачанов искат още улеснен режим за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни. "Такава да може да бъде издадена на чужденец, когато целта на пътуването е ползване на туристическа услуга на територията на Република България", посочват оттам. Изменението е в Закона за чужденците в Република България, като не се прави разделение според държавата, от която идват тези чужденци.

Припомняме, че облекчаване на визите, но само за руски и турски граждани, анонсира вече и Ангелкова.

Утре предстои коалиционен съвет в рамките на "Обединени патриоти", на който от ВМРО щели да представят идеите си на НФСБ. До момента малката управленска коалиция не е направила нито едно общо законодателно изменение. Иначе и двете съставляващи я партии вече предложиха ваучери за почивка по българското черноморие за хората, които си плащат осигуровките, за деца и за пенсионери. Като тази "спасителна мярка" за "българско лято" ще струва на хазната между 500 и над 650 милиона лева - според изчисленията и на двете партии за собствените им предложения.