Д-р Богдан Руйчев е анестезиолог реаниматор с 40-годишна практика. В средата на април негово протестно писмо срещу некомпетентни изказвания на Националния оперативен щаб бе подкрепено от над 200 анестезиолози у нас и в чужбина. Тогава той критикува изказванията, свързани с вентилацията и интубацията, които според него дезинформират населението и всяват паника.

Д-р Руйчев, кой печели и кой губи във войната със SARS-CoV-2 до този момент? И защо с отслабването на мерките вместо успокоение се усеща нарастване на тревожността у медиците и у населението?

Д-р Богдан Руйчев.

Случи се така, че в един и същи ден изчезна щабът, погребаха първите медици, починали от COVID-19, и избухнаха безкрайни политически спорове кой какво и защо го прави. Хората на най-предната фронтова линия се объркаха, защото не може да се разбере какво се е случило с колегата от Бърза помощ, има ли, няма ли имунитет, на коя информация да се вярва, какво заплашва тези, които влизат в контакт с коронавируса.

Но пък стана ясно, че нищо от това, което политиците обещаха, не стана – нито има достатъчно лични защитни средства за всеки здравен работник, нито са изплатени всички добавки за работа с COVID-19. 

Струва ми се, че се получи така, защото са се намесили безкрайно много интереси - и лични, и корпоративни, не само български, а световни, и политически, и медицински. Но това са само мои съмнения. В крайна сметка всички ние сме изправени пред тотално информационно недоверие. В такъв шум ти не чуваш истината, не можеш да разбереш какво трябва да стане.

Аз знам едно - медиците влизат в огъня не заради политиците, а заради народа си. Колкото и патетично да звучи това. И има едно-единствено нещо, което трябва да ръководи всички в момента, защото иначе бъдещето на България става страшно, а какво очаква политиците – даже не ми се мисли. Трябва да има един-единствен интерес, който да управлява, и това е животът на хората. Само около този интерес може да има някакво обединение.

Жалко за колегите, лека им пръст, дано да няма повече жертви. 

Имаше ли реален шанс за организиране на протест на лекарите?

Ако не бяхме медици и не трябваше да водим война с този вирус, това беше идеалният момент за всеобща „бяла“ стачка – да видим как ще се справят политиците и как ще оправят всичко, което развалят в продължение на 30 години.

Но такава стачка е немислима в извънредно медицинско положение и това е доказателството, че медиците са на поста си заради хората, а не заради политиците. А политиците извличат какви ли не дивиденти. 

Досега хората можеха да задават въпроси и да получават някакви отговори. Създава ли се с прекратяването на всекидневните брифинги възможност много неща да се покрият?

Аз мога да говоря само и единствено за медиците. Те са ми мили, те са ми в кръвта. Лошото е, че в момента човек не може да намери целокупната истина, и то в условията на епидемия, на опасна, непозната зараза, с която ние трябва да се научим да живеем.

Единственото, което знам, е, че липсват истинските, държавническите въпроси – как да се излезе медико-епидемиологично от тази криза. Говори се само на парче, как ще излезем икономически от кризата, което е свързано с първия въпрос... На тези въпроси трябва да отговорят политиците, а не да се джавкат кой на кого бил човек и т.н. 

Наричат Видин българското Бергамо - какво мислите, че се случва там? 

Във Видин отказали да тестват лекарите, а те са заразени и заразяват околните. Но лекарите не са виновни, виновен е този, който отказва да ги тества.

(Д-р Руйчев визира случая с един лекар от Бърза помощ, който е бил контактен с пациент с коронавирус, без да е носил предпазни средства, на когото е отказан бърз тест, защото е трябвало според правилата на извънредното положение да остане за 14 дни под карантина, бел.ред.)

Защо отказват – защото ако трима се окажат позитивни, няма кой да работи и трябва да затворят болницата като в Сливен. Следователно всички трябва да работят, независимо дали са здрави или не. 

Вие вярвате ли, че в болницата във Видин може адекватно да се лекува тежко болен с COVID-19? Или в която и да е друга малка болница в страната?

Не. Всеки, който е за реанимация, трябва да бъде докаран спешно в София, но ние нямаме хеликоптер. В София има 3 университетски болници, да бяха стегнали техните реанимации и да търсят средства за тяхното обзавеждане. След това се събира персонал и оборудване на едно място, идват хора от други болници, ако трябва - от провинцията, учат се. Как Китай прати в Ухан 50 000 лекари от цялата страна! Концентрирането на техника и персонал пести пари, това сме учили като студенти по медико-санитарна защита на населението. Не знам кога са премахнали тази учебна дисциплина...

Какво мислите за публикацията в швейцарския вестник за „генерала герой“?

Струва ми се, че това писание не е платено. В него се казва, че е едно чудо, дето сме на това дередже, и слава богу. То си е чудо наистина.

На всичко отгоре минаха 2 седмици от Великден. И ако след Гергьовден не дойде бум на новозаразени, значи нещо не е така, както ни плашеха.

Значи хората можело да си пътуват, а нали си спомняте по Великден какви щуротии говореха. От София на път до морето...

Говорите за намеса на корпоративни световни интереси? Какво имате предвид?

Тестовете – там са огромните заигравания в цял свят. От тръгването на този вирус световните медицински среди започнаха да подозират неофициално, че тук ще има огромна печалба. Кой ще спечели? Който направи тестовете. Последния път спечели този, който произведе тамифлу.

Аз не съм вирусолог, нито разбирам много от PCR, но според мене става страшно. Фактът, че колегата от Бърза помощ, която почина, е имала два отрицателни теста, какво говори? Или че вирусът е голям мошеник, или че мошеници са продали тестовете. На кого да вярваме? В момента сме абсолютно без компас. А щом нямаш доверие на информацията, какво правиш?

Във всеки случай най-малкото ще искам да слушам политиците. Те трябваше много отдавна да съберат експертите, които след честни диспути и двубои да стигнат до здравата истина.

Нямам нищо против отгоре да стои генерал професор, но под него трябва да вървят мисленето и дискусията. Трябваше да има втори, мозъчен щаб. Повтарям - медиците влизат в огъня заради хората и единственият интерес на всички сега трябва да бъде животът на българите. Всички други неща трябва да се считат за престъпни намерения.