Масираното изкупуване на дългови книжа от Европейската централна банка частично противоречи на германската конституция и не може да продължи, преди Бундестагът и правителството на Германия да го одобрят. Това реши днес Германският конституционен съд, който бе сезиран от евроскептици, които оспорват спасителните акции на ЕЦБ.

Решението на съда бе взето със 7 срещу 1 гласа. „Бундестагът и правителството са длъжни да проверят досегашните действия на програмата за закупуване на облигации на ЕЦБ“, заяви съдът в Карлсруе. Това означава, че решението да се купуват дълговете на държави в криза не може да се взема само от ЕЦБ. Съдът все пак отбеляза, че не е могъл да открие "нарушение от ЕЦБ на забраната да финансира пряко европейските държави".

В същото време обаче в решението си магистратите посочват като "съмнителна" компетентността на базираната във Франкфурт финансова институция да изкупува масирано държавни облигации, каквито са били повечето книжа, придобити от нея срещу 2,6 трилиона евро между март 2015-а и декември 2018-а по силата на програмата за количествено облекчаване. Конституционният съд трябваше да се произнесе на 24 май, но заради кризата с коронавируса издърпа решението си за днес.

Решението на съда няма общо с програма на ЕЦБ за помощ на държавите, ударени най-силно от кризата с коронаепидемията, но ще се отрази и на нея. Преди дни ЕЦБ обяви нова спасителна програма за най-пострадалите държави, за която отпусна 750 милиарда евро. След решението на съда днес Бундестагът  и правителството трябва да проверят и тази програма и да я откажат или одобрят – за това им се отпуска срок от 3 месеца.

Брюксел не бърза с оценката

Еврокомисията има само първоначална оценка на решението на КС в Германия, тъй като то е огласено днес в 10 часа местно време (11 часа българско – б.р.).

Това заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

„Потвърждаваме предимството на европейското законодателство и факта, че решенията на Съда на Европейския съюз (СЕС) са задължителни за всички национални съдилища. Комисията винаги е уважавала независимостта на ЕЦБ в прилагането на паричната политика. Сега ще проучим по-подробно националното решение на германския Конституционен съд”, изтъкна той.

Предвид сложността на решението и времето на огласяването му реакцията на Брюксел е такава, допълни Мамер.