Трима здравни работници от първата линия в борбата с коронавируса мистериозно паднаха от болничните прозорци в Русия през последните две седмици, предаде днен Си Ен Ен. Двама от тях починаха, а един е в болница.

И трите инцидента, които се разследват от руските правоохранителни органи, предизвикаха интензивна дискусия в руския печат и в социалните медии.

Александър Шулепов, лекар на линейка във Воронеж, град на около 515 километра южно от Москва, е в тежко състояние, след като падна от болничен прозорец в събота.

Местната държавна телевизия, позовавайки се на регионални здравни служители, заяви, че той е паднал от прозореца на втория етаж на болницата в Новусманская, където е работил и след това е получавал лечение, след като е дал положителна проба за коронавирус.

Шулепов е бил хоспитализиран с COVID-19 на 22 април, същия ден, след като той и колегата му Александър Косякин са публикували в интернет видео, в което се казва, че Шулепов е бил принуден да продължи да работи, след като е тестът му за вируса се оказал положителен.

Преди това Косякин критикува администрацията на болницата за недостиг на защитна екипировка в социалните си медии и е разпитан от полицията за предполагаемо разпространение на фалшиви новини.

Косякин потвърди тези подробности пред Си Ен Ен в интервю.

"[Шулепов] е в интензивно отделение, доколкото знам - в тежко състояние. Последният път, когато разговарях с него, беше на 30 април", каза Косякин пред телевизията. "Чувстваше се добре. Приготвяше се за изписване от болницата ... и изведнъж това се случи. Не е ясно защо и за какво, толкова много въпроси, на които дори нямам отговор."

Полицията не е отговорила на искането на Си Ен Ен за коментар.

В изявление на болницата в Новоусманская се казва, че Шулепов е бил отстранен от смяна, веднага щом е информирал болничната администрация за положителната си диагноза и му е предложена хоспитализация в отделението по инфекциозни заболявания.

Три дни по-късно Шулепов оттеглил предишните си изявления, като казал, че във видеото си с Косякин той е бил „обзет от емоции“. Във второто видео, записано от Шулепов, присъства Игор Потанин, главният лекар на болницата в Новоусманская, който заявява, че медицинският му персонал разполага с достатъчно защитно оборудване.

"Говорих за това със служителите на отделението: няма да пускам никой в ​​амбулатории или в стационари, ако нямаме достатъчно средства за защита. Казах им, че ще отида сам там, но няма да изпратя никого", каза Потанин.

Шулепов е третият здравен работник в Русия, който необяснимо падна през болничен прозорец през последните две седмици.

На 1 май Елена Непомняшчая, изпълняваща длъжността главен лекар на болница в сибирския град Красноярск, почина, след като прекара седмица в интензивно лечение, се казва в съобщение на регионалния отдел на здравното министерство.

Местната телевизионна станция TВK Красноярск съобщи по това време, че се твърди, че Непомняшчая е паднала през прозорец по време на среща с регионални здравни началници, на която те обсъждали превръщането на клиниката в коронавирусно заведение.

Съобщава се, че Непомняшчая се противопоставила на тези промени поради липсата на защитна екипировка в болницата. Регионалното здравно управление на здравното министерство отрече твърденията в изявление, като добави, че болницата е в "резерв" за пациенти с коронавирус, а персоналът й е обучен и оборудван. Болницата не е отговорила на исканията на Си Ен Ен за коментар.

На 24 април Наталия Лебедева, началник на службата за спешна медицинска помощ в Звездното градче, основната тренировъчна база за руските космонавти, почина е починала в болница след падане.

Болницата в рамките на Федералната агенция по биомедицина, която казва, че я е лекувала заради заподозрян коронавирус, пусна изявление, че е станал „трагичен инцидент“, без да се уточнява подробности. И тя не е отговорила на искането на Си Ен Ен за коментар.

В изявлението на болницата се казва:

„Тя беше истински професионалист в своята област, всеки ден спасяваше човешки животи!“