Безобразията в Корпоративна търговска банка (КТБ) започнаха през 2010 г., като през 2013-2014 г. е най-голямото им нарастване. Това съобщи пред Нова ТВ бившият изпълнителен директор на банката Любомир Весов. Той е бил в управата на затворения трезор от 2004 г. до 2008 г.

След първите ми изказвания срещу Цветан Василев в края на 2009 г. към мен имаше "особено" отношение. Чупиха ми колата, пукаха ми гуми, подслушваха ми телефона. Не знам дали едно частно лице като Цветан Василев е имал възможността да разполага с частна техника. Вероятно това се е случило със съдействието на БТК, казва Васев.

БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС са си затваряли очите за проблемите в банката, най-вероятно поради финансови стимули, а не поради некадърност, смята банкерът.

През 2010 година аз предложих КТБ да бъде одържавена или друга схема, по която тя да се влее в Българската банка за развитие. Последиците нямаше да бъдат толкова тежки за хората, които сега не могат да ползват своите средства.

Според него държавата трябва да се намеси по-активно в скандала с КТБ:

Като познавам възможностите на Цветан Василев ми се струва, че се предприема една атака, незаслужено, към цялата финансово-кредитна система. Всички тези епистоларни изказвания, това, което се прокрадва от различни експерти, че трябва да очакваме срив във финансово-кредитната система, е някаква атака, казва Весов.

КТБ беше антисистемна банка, нейното ликвидиране няма да окаже никакво значение за останалите банки, смята той.