По закон решението на управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка е лично и смятам, че натиск не трябва да има, коментира служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пред Би Ти Ви.

Изказването ѝ бе по повод на общата позиция от неделя на лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков, които постигнаха съгласие за смяна на управителя на БНБ още на първото заседание на парламента.

Ако надзорът не е извършван както трябва, отговорността дали е на Искров, или на целия управителен съвет на БНБ, трябва законът да каже. По закон хората, които са извършили престъпленията, трябва да носят отговорност.  Кой е виновен, го решават съдът и прокуратурата, каза Захариева.

Тя обясни, че след като парламентът изслуша Иван Искров с доклада му за КТБ, тогава трябва да се решава за неговото бъдеще. 

Според вицепремиера за решаване на проблема с КТБ трябва да се наемат външни специалисти.

"Все още не е късно да се наемат световни специалисти и да се проследи пътят на парите - това са 4 млрд. лв., къде ще ги скриеш", коментира тя.