Прозападният Народен фронт на премиера Арсений Яценюк поведе след преброяването на 35,17 на сто от бюлетините в Украйна, предаде агенция УНИАН.

В неделя в страната се състояха предсрочни парламентарни избори.

Разбира се, преднината е съвсем крехка - едва 0,9 на сто. Това вероятно няма да има абсолютно никакво значение, тъй като втората партия е прозападният Блок на Петро Порошенко (БПП) с 21,51 на сто.

Шест партии влизат във Върховната Рада според досегашните преброявания. Само една от тях - Опозиционният блок на Юрий Бойко, е проруска. Популистката Радикална партия на Олег Ляшко взе доста по-малко от очакваното.

Останалите две парламентарни сили са прозападни като Народния фронт и БПП. Пет от тях с изключение на проруския Опозиционен блок на Юрий Бойко са прозападни. Това са Обединение “Самопомощ" на лвовския кмет Андрий Садов, и "Отечество" на експремиерката Юлия Тимошенко.

Според последните резултати от парламента изпада националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок. Тя бе обвинявана, че почита като национални герои украинци, сътредничели на германските окупатори по време на Втората световна война. Самият Тягнибок бе постепенно "елиминиран" от Запада. Тогава на сцената излезе обикновено стоящият в сянка Петро Порошенко.

Все пак "Свобода" може и да влезе в парламента след преблрояването на останалите две трети от бюйлетините.

"Десен сектор", смятан от Русия за фашистки, получи малко повече от 1 процент.

Президентът Петро Порошенко може да започне още днес консултации за съставяне на ново правителство.

И докато първата реакция от Русия вчера бе сдържана, днес бе по-различно.

"Русия уважава избора на тези, които участваха в гласуването. Ние не изключваме възможността за сътрудничество с тези депутати от Върховната Рада, които ще бъдат настроени за конструктивно взаимодействие с Русия в двустранен формат или на международен порломентарен терен", заяви Леонид Слуцки - шеф на Комисията по делата на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците в Думата.