Австрийският министър на здравеопазването Рудолф Аншобер отправи призив към обществото да дарява кръв, която да се използва в борбата срещу коронавируса, предаде БТА.

На пресконференция, предавана по телевизията, той заяви, че особено важна за здравеопазването е кръвната плазма, получена от оздравели от COVID-19 пациенти, затова молбата е към всички излекувани, да направят този морален жест, който вероятно ще спаси човешки живот.

Антителата, добити от такава плазма, са особено важни за лечение на тежкоболни от коронавирус пациенти. Освен това се извършват научни разработки за получаване на ваксина срещу пандемията, добита от тези антитела.

Желаещите дарители могат се обаждат на дежурна телефонна линия на австрийския Червен кръст. След кратко интервю с тях специалист определя дали са подходящи и ако е така, се назначава час, в който могат да участват в акцията. По данни, изнесени на пресконференцията, вече са се явили доброволци, но добрите резултати от лечението на особено тежките случаи е обнадеждаващо и желанието на специалистите е методът да се прилага по-широко.

От университетската клиника в Грац е даден пример за излекуван пациент, изписан от болницата след петседмично лечение с кръвна плазма. Терапията е подобрила състоянието и на мъж с вродена слаба имунна система, който е бил в особено тежко състояние, а междувременно се намира в нормално терапевтично отделение.

Съобщава се за още два случая на пациенти със слаба имунна система, подложени на терапия с кръвна плазма, които вече са оздравели. Не е ясно дали терапията е приложима за всички заразени. В момента се прилага общо на 20 болни