След като само първия път от арестуването си бе с мярка за неотклонение парична гаранция (макар и впечатляващите 1,5 млн. лв.), Елена Динева днес за трети път чу, че остава в ареста.

Най-тежката мярка й определи отново Апелативният спецсъд в лицето на Първи състав, председателстван от шефа на съда Георги Ушев. Със същото определение зад решетките за постоянно остава и бившата секретарка на Васил Божков - Йоана Чолакова, която също искаше по-лека мярка за неотклонение.

Съдът е решил, че искайки твърде често да излезе на свобода, Динева е злоупотребила с право и затова й е наложил 2-месечна "карантина", в която да няма право на нови такива искания, става ясно от съобщението на пресцентъра.

"На основание чл.65, ал.6 от НПК, Апелативният специализиран наказателен съд определи двумесечен срок, в който ново искане на обвиняемата Динева за изменение на мярката и за неотклонение е недопустимо, поради злоупотреба с процесуално право. Това не се прилага, когато искането се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемата.

Определението относно мярката за неотклонение на обвиняемата Чолакова е подписано с особено мнение на съдия Николай Димитров, според когото рискът от извършване на престъпление от тази обвиняема може да бъде преодолян и с мярка за неотклонение "домашен арест".

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване."

И двете, заедно със сина на Васил Божков, няколко държавни сужители и негови бизнеспартньори са обвинени като участници в оглавяваната от него организирана престъпна група.