22:07 ч.: Броят на починалите във Франция за 24 часа отново отбеляза ръст

Броят на починалите от COVID-19 във Франция се увеличи за последното денонощие с 243 и достигна общо 26 230 души. Вчера смъртните случаи бяха 178, предаде Ройтерс.

Здравното министерство съобщи, че броят на пациентите в интензивни отделения - което е ключов показател за способността на здравната система да се справи с епидемията, е намалял с 93 души или с 3 процента до 2868 пациенти. Това е по-малко от половината пациенти от пика от 7148 души, отбелязан на 8 април.

Броят на хоспитализираните с коронавирус също отново е спаднал за последното денонощие до 22 724, докато вчера са били 23 208. Това значи, че продължава непрекъснатият триседмичен спад и понижение с 30 процента спрямо пика от 32 292 души, регистриран на 14 април.

Франция ще започне от понеделник да вдига почти двумесечната си общонационална карантина. 

20:30 ч.: В САЩ одобриха домашен тест за коронавируса със слюнка

Американските здравни регулаторни органи одобриха първия тест за коронавирус на базата на слюнка, който позволява на хората да събират собствена проба у дома, съобщи Асошиейтед прес.

Тестът ще бъде достъпен чрез мрежа от болници и тестови обекти в Ню Джърси, свързани с университета "Рътгърс".

Широкомащабното тестване се счита за изключително важно за ограничаване на разпространението на COVID-19 и за безопасно възобновяване на бизнеса и учебната дейност. Много щати обаче все още се борят да достигнат нивата на тестване, препоръчани от здравните експерти. 


18:50 ч.: Шестседмично бебе, заразено с коронавирус, почина във Великобритания

Бебе на месец и половина, заразено с коронавирус, е починало днес във Великобритания, предаде телевизионният канал "Скай нюз".

То е било една от общо 332-те жертви на COVID-19 в Англия днес. С него починалите от вируса в болниците в Англия стават 22 764.

Общо смъртните случаи в Обединеното кралство са вече 30 615, т.е. - втори по брой след тези в САЩ, които са 77 190.

Най-възрастният от споменатите починали в Англия пациенти е бил на 103 години, а 22 oт тяха - са били на възраст от 40 до 96 години и не са имали никакви придружаващи заболявания. 


18:35 ч.: Брюксел иска удължаване на ограниченията за несъществени пътувания в Шенген с месец до 15 юни

Днес Европейската комисия призова държавите членки на Шенген и асоциираните към Шенген държави да удължат временното ограничение за несъществено пътуване до ЕС за още 30 дни до 15 юни, съобщи нейната пресслужба.

Докато някои държави, асоциирани с ЕС и Шенген, предприемат предварителни стъпки за облекчаване на мерките за борба с разпространението на пандемията, положението остава нестабилно както в Европа, така и в целия свят, са казва в съобщението.

Според Комисията актуалното състояние изисква продължаване на мерките по външните граници с цел намаляване на риска от разпространение на болестта чрез пътуване до ЕС.

Премахването на ограниченията за пътуване следва да бъде поетапно: първо контролът върху вътрешните граници ще трябва да започне да пада постепенно и координирано да се премахват ограниченията по външните граници на втори етап.


18:21 ч.: Тръмп нарече СЗО "кукла на конци на Китай"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече днес Световната здравна организация (СЗО) "кукла на конци на Китай", предаде Блумбърг.

Той каза, че скоро ще съобщи плановете на САЩ за бъдещата им вноска във финансирането на СЗО, която Вашингтон обвинява, че е приела китайските твърдения за разпространението на вируса и така е съучаствала в причиняването на пандемията.

"Те са кукла на конци на Китай", каза Тръмп пред "Фокс нюз".

Миналия месец Тръмп временно прекъсна пращанията на САЩ в бюджета на СЗО. САЩ внасят в него $450 млн. годишно, а Китай - $38 млн. годишно, припомня Блумбърг. 


16:56 ч.: СЗО: Коронавирусът може и да не се е появил на пазара в Ухан

Животинският пазар в град Ухан, Централен Китай е изиграл роля за епидемиологичния взрив от новия коронавирус миналата година - като източник или като "място, ускорило появата му", заяви днес експерт от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.
В същото време той призова за повече изследвания по въпроса.
Китайските власти затвориха пазара през януари като част от усилията да се спре разпространението на вируса и временно забраниха търговията и консумацията на продукти от диви животни.

"Пазарът е изиграл роля в случая, това е ясно. Но каква роля, не знаем, дали е бил източник или място, способствало за появата на вируса, или просто става въпрос за съвпадение, че някои случаи бяха открити на и около пазара", каза д-р Петер Бен Ембарек, експерт на СЗО по безопасността на храните и по вирусите с животински произход, които прескачат видовата бариера от животни към хора.

Не е ясно дали живи животни или заразени продавачи или купувачи може да са донесли вируса на пазара, заяви той на пресбрифинг в Женева.


14:56 ч: Рекордна безработица от 28,2 процента в Ирландия 

Равнището на безработица в Ирландия е нараснало до рекордните 28,2 процента в края на април, като се включват и получаващите помощи за безработица заради коронавируса, съобщи днес ирландската статистическа служба, цитирана от Ройтерс.
Новото коригирано равнище на безработица, отчитащо COVID-19, бележи растеж спрямо 15,5 процента безработица през март, след като броят на хората, поискали по-високото извънредно заплащане, нарасна над два пъти до 602 107 в допълнение към редовните помощи за безработица за 216 900 души.
Като се изключат хората, на които се плаща в резултат на коронавируса, безработицата е на равнище от 5,4 процента.
Коригираното равнище на безработица не включва още 427 400 работници, участващи в схема за субсидиране на заплатите в засегнатите от коронавируса компании, за които държавата се съгласи през март да покрива 70 процента от заплатите до максимално 410 евро седмично за първоначален период от 12 седмици. 


13:55 ч.: ЕС създава хуманитарен въздушен мост 

Европейската комисия съобщи, че е създала хуманитарен въздушен мост за транспортиране до някои от най-засегнатите от пандемията от COVID-19 точки по света на хуманитарни работници и спешни доставки.
Първият полет на ЕС, осъществяван в сътрудничество с Франция, излита от Лион и ще превози около 60 хуманитарни работници от различни неправителствени организации и 13 тона товари. През следващите дни ще бъдат изпълнени още два хуманитарни товарни полета, които ще доставят още общо 27 тона хуманитарни стоки.
На връщане с полетите от Централноафриканската република ще бъдат върнати граждани на ЕС и други пътници. За следващите седмици са насрочени и други хуманитарни полети на ЕС, с предимство към африканските държави, в които пандемията може да влоши много от съществуващите вече хуманитарни кризи, се посочва в съобщението. Комисията плаща изцяло транспортните разходи, а партньорите на ЕС отговарят за осигуряването на хуманитарните стоки.


13:45 ч.: Коронакризата поражда цунами от омраза и ксенофобия, предупреди ООН

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за общи усилия „да се сложи край на речта на омразата в световен мащаб“. Той каза, че пандемията на коронавирус е отприщила „цунами от омраза и ксенофобия“, предаде Би Би Си.

"Разрази се психоза срещу чужденците в интернет и по улиците", каза той. "Разпространяват се антисемитски теории на конспирацията и стават свързани с COVID-19 антимюсюлмански нападения."

 

 

Гутериш не даде конкретни примери, но Би Би Си изброи някои инциденти:

Индия наблюдава пристъп на ислямофобия, след като събитие, свързано с мюсюлманско мисионерско движение "Таблиги Джамаат", породи клъстери от случаи COVID-19 в цялата страна. Студент от Сингапур каза, че е бил пребит от група мъже от Обединеното кралство, които му казали: "Не искам коронавируса ти в моята страна." Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е бил подложен на расистки атаки от Тайван.
Африканците в китайския град Гуанджоу се оплакват от дискриминация. Китай обвини американския президент Доналд Тръмп в „заклеймяването“ на страната, след като той посочи COVID-19 като „вируса от Ухан“. Според доклад на изследователи в Израел коронавирусната криза подклажда антисемитизма по целия свят. 


10:45 ч.: Шести пореден ден новите случаи на коронавирус в Русия растат с над 10 000

Броят на новите случаи на коронавирус в Русия се е увеличил с 10 699 през изминалите 24 часа, довеждайки общия им брой до 187 859, съобщи днес центърът за отговор на кризата, цитиран от Ройтерс.
Днес е шестият пореден ден, в който случаите се увеличават с повече от 10 000, но те са по-малко от рекордните 11 231 вчера.
Центърът съобщи и за 98 нови жертви на COVID-19, с които общият брой на починалите в Русия става 1723.


10:27 ч.: В Южна Корея избухна ново огнище на COVID-19 - в нощни клубове на Сеул

Здравните власти на Южна Корея разследват малко, но бързо нарастващо огнище на епидемията в няколко нощни клуба на Сеул. Това се случва, докато страната поетапно отменя мерките за социално дистанциране.

Сеул. Снимка АП/БТА

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) обяви в петък, че 15 души са заразени в популярния сред туристите квартал Итеулон. Очаква се регистрираните случаи на инфектирани от нощните клубове в района да нараснат.

"Тези места имат най-опасните условия, от които сме най-много загрижени", сподели директорът на KCDC.


9:49 ч.: Австралия отменя почти всички противоепидемични мерки до края на юли

Австралия обяви пътна карта от три етапа за облекчаване на свързаните с коронавируса ограничения и отваряне на икономиката до юли, предаде ДПА.

Скот Морисън. Снимка АП/БТА

"Днес поставяме Австралия в положение да върви напред", каза днес пред журналисти премиерът Скот Морисън. "Целта ни е да преминем през всички тези стъпки, за да постигнем през юли икономика, защитена от COVID-19", каза Морисън.

През първия етап на отслабване на мерките срещу коронавируса Австралия ще разреши отварянето на кафенета, ресторанти, магазини, библиотеки, плувни басейни и игрища.
На хората ще бъде позволено до петима души да ги посещават у дома. Ще бъдат разрешени обществени прояви и бизнес срещи с участието на до 10 души.
Пътуването в рамките на австралийските щати по несъществени причини също ще бъде разрешено.
През втория етап ще бъдат позволени събирания на до 20 души. Тогава ще отворят гимнастическите салони, салоните за красота, музеите и кината. Ще бъдат разрешени и някои междущатски пътувания.
През третия етап ще се позволяват събирания на групи от 100 души и отваряне на бирарии, клубове, нощни клубове, сауните и отделените за хранене части в моловете.
Морисън съобщи, че националният кабинет, който включва премиерите и главните министри на австралийските щати и територии, се е съгласил с предложената национална рамка за облекчаване на мерките.
Премиерът не съобщи точните дати за началото на всяка фаза и каза, че всеки щат и територия ще решават как да ги въвеждат. Планът обаче ще бъде анализиран на всеки три седмици.
В Австралия има над 6900 потвърдени случая на коронавирус, като по-малко от 900 случая са активни. Починалите са 97.


7:41 ч: Тръмп и Пенс вече ще се тестват всеки ден за новия коронавирус

Доналд Тръмп и Майк Пенс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс вече ще бъдат тествани всеки ден за новия коронавирус. Това съобщи Пенс в отговор на журналистически въпрос в Белия дом, предаде ТАСС.
Тръмп заяви, че не е имал почти никакви контакти със сътрудника на Белия дом, който даде положителна проба за коронавирус, и добави, че всички служители на Белия дом също ще минават всекидневни тестове за вируса. Президентът добави, че тестовете му от сряда и четвъртък са отрицателни.


6:53 ч.: Бразилия е заплашена от икономически срив и социален разпад заради коронавируса, заяви министърът на икономиката

След един месец Бразилия може да бъде изправена пред срив на икономиката си с недостиг на хранителни продукти и на социален разпад поради предизвиканите от коронавируса ограничителни мерки, предупреди министърът на икономиката Пауло Гедес, цитиран от Франс прес.

"Засега хората имат пари в себе си, но до 30 дни може да започнат да изчерпват стоките по рафтовете (на магазините), производството да се наруши и да се окажем в положение на икономически срив и социален разпад", заяви министърът.

През последните 24 часа в Бразилия са починали 610 души от новия коронавирус, с което общият брой на жертвите става 9146. Заразените са 135 106, с 9888 повече от предишния ден.


6:30 ч.: Над 2400 починали от новия коронавирус в САЩ за последните 24 часа

В САЩ са регистрирани 2448 починали от новия коронавирус за последните 24 часа, с което общият им брой в страната вече надхвърля 75 500 души, сочи преброяването на университета "Джонс Хопкинс", цитирано от Франс прес.
Заразени са над 1,25 милиона души, като за последното денонощие те са се увеличили с над 27 300 души. Оздравели са около 195 000 души.
В страната са извършени над 8,1 милиона теста.
От 1 април среднодневният брой на починалите от коронавируса в САЩ е над 1000 души.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др