Еконспекцията санкционира „Топлофикация-Перник“ с 90 000 лв. заради неизрядни разрешителни. Съставени бяха и четири акта. 

Това стана, след като скъсана дига на хранилището едва не предизвика пагубно наводнение, няколко квартала бяха евакуирани, а прокуратурата дори разследва случая.

„Шламохранилището вече е на края на експлоатационния си живот, но все още има някакви обеми, които можем да пълним. Има все още работа по строежа на новото."

Това каза днес пред бТВ Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Република“.

„От септември 2016 г. имаме разрешение на това шламохранилище да започнем техническа и биологична рекултивация. Техническата означава да се запълни обемът му до 100%, да се изравни, за да може след това да бъде насипано с пръст и да се възстанови растителността. Три месеца по-рано сме депозирали нашите желания в общината за изграждане на ново депо. От тогава до момента разрешително за строеж на новото депо не е издадено.

Ние сме готови с проекта, но всичко зависи от държавните институции. В момента, в който ни се издаде разрешение за строеж, ще го направим в рамките на няколко месеца“, обясни Спасов.

Схема бТВ

Кметът на града Станислав Владимиров заяви, че само бързата реакция на институциите е попречила да се стигне до по-голяма трагедия.

„Имахме късмет, че се разминахме с една огромна трагедия. Беше укрепена стената, за да се спре разливът. Късмет е, че това огромно количество влезе в един утайник, който се намира в по-ниската част. Там са тръби, които отвеждат вливащата се вода в река Струма.

Ако утайникът беше прелял, трагедията щеше да бъде много по-голяма“, каза Владимиров пред телевизията.