Станалата свръхпопулярна по време на пандемията видеоконферентна платформа Zoom вече ще има криптиране от край до край, съобщава Gizmodo.

Това става благодарение на закупуването на Keybase, стартъп от Ню Йорк, специализиран в облачни услуги и криптирани съобщения.

Още през март стана ясно, че Zoom има изключително много дупки в сигурността. Собствената ѝ криптираща система не е пълноценна и позволява на сървърите да виждат съдържание на клиента. Истинското криптиране от край до край означава, че сървърите само препращат заключени съобщения, които се разкриптират на устройството на получателите.

Разбира се, новата услуга няма да е безплатна. Тя ще е достъпна само с платените планове на Zoom. Най-евтиният от тези планове е 14,99 долара на месец. В добавка тя няма да работи на смартфони, а само при ползване на софтуера на лаптоп или стационарен компютър.

Въпреки критиките към Zoom употребата на платформата продължава да расте. Други на пазара се опитват да догонват - Viber вчера обяви, че вече позволява видеоразговори с до 30 души.